Kuru Fasulye Kaç Dakika Haşlanır?

Kuru Fasulye Kaç Dakika Haşlanır

Kuru fasulye kaç dakika haşlanır? sorusunun cevabı bu bakliyatı lezzetli pişirmek açısından oldukça önemlidir. Klasik yemeklerimizden birisi olan kuru fasulyenin sade, etli, pastırmalı ve sucuklu gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan hangisini yaparsanız yapın fasulyeyi pişirmeden önce haşlamanız gerekiyor. Kuru fasulye yemeği yapılmadan önceki ön hazırlık aşaması önemlidir. Öncelikle fasulye haşlanmadan bir gece önce suda bekletilmeli ve ertesi gün haşlandıktan sonra pişirilmelidir. Bu yazımızda kuru fasulye haşlamanın püf noktalarını bulabilirsiniz.

Kuru Fasulye Nasıl Haşlanır?

Haşlanacak olan kuru fasulye bir gece önceden ayıklanmalı ve suda bekletilmelidir. Bunun nasıl yapılacağını bilmeyenler için kuru fasulyeyi suda bekletme yönteminden bahsedelim. Fasulyeyi ayıklayın ve bol su ile güzelce yıkayın. Daha sonra bunu geniş ve derin bir tencerenin içine alın. Her yarım kilo fasulye için 1 çay bardağı tuz ve 1 tatlı kaşığı karbonat koyulmalıdır. Bunlara ek olarak fasulyelerin üzerini geçecek kadar da su koyulmalıdır. Kuru fasulyeyi bu şekilde suda beklettiğinizde gazı çıkacak ve ertesi gün daha kolay pişecektir.

Ertesi gün sudaki fasulyeleri bir süzgece alın ve suyunu süzdürün. Daha sonra çeşmenin altında güzelce yıkayın ve suyunu süzdükten sonra fasulyeyi geniş ve büyük bir tencerenin içine alın. Üzerini geçecek kadar su ilave ettikten sonra 5 dakika kaynatın. Sonrasında ocağın altını kısın ve yarım saat kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Kaynatma sırasında arada bir kaşık ile suyun üzerinde biriken köpükleri almanız gerekiyor. Aksi halde bu köpükler nedeni ile fasulyenin tadı bozulabilir.

Şimdi gelelim asıl konumuz olan, kuru fasulye kaç dakikada haşlanır sorusunun cevabına. Kuru fasulyenin haşlanma süresi bunun cinsine ve kullanılan yönteme göre farklılık gösterebilir. Kuru fasulyenin tencerede haşlanma süresi ortalama 1 saat 15 dakikayı bulabilir. Bu süreyi düdüklü kullanarak kısaltmak mümkündür. Kuru fasulye düdüklüde kaç dakikada haşlanır derseniz bu süre ortalama 45 dakikadır. Bu sürenin fasulyenin cinsine göre değişebileceği unutulmamalıdır.

Eğer piyaz yapacak ya da haşlanmış olarak tüktecekseniz fasulyenin suyunu süzerek kullanabilirsiniz. Yemek yapacaksanız kuru fasulye haşlandıktan sonra bunun suyunu süzmenize gerek yoktur. Haşlama suyunu yemek yaparken de kullanabilirsiniz. Bu su yeterli değilse üzerine biraz daha su ilave edebilirsiniz. Yemeği pişireceğiniz tencereye yağı alın ve yağ kızdıktan sonra içine yemeklik olarak doğradığınız soğanı ilave edin. Soğan sararıncaya kadar soteledikten sonra salçayı da tencerenin içine alın. Bunları güzelce kavurduktan sonra haşlanmış kuru fasulye ile birlikte haşlama suyunu da tencerenin içine alın. Tuz ve karabiberini de ektikten sonra ortalama yarım saat içinde yemek hazır olacaktır.

Bu yazımızda paylaştığımız kuru fasulye haşlamanın püf noktaları sayesinde artık siz de bu yemeği lezzetli bir şekilde pişirebilirsiniz. Kuru fasulye haşlamak için ister düdüklü ister normal bir tencere kullanın, fasulyeyi mutlaka bir gece önceden suda bekletmeyi unutmayın. Eğer bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, fasulye kaç dakikada haşlanır yazımıza da göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir