Sumak Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sumak Nedir Nasıl Kullanılır

Sumak nedir, nasıl kullanılır? sorularının cevabını öğrenerek siz de salata ve yemeklerinize farklı bir lezzet verebilirsiniz. Morumsu renkte ve ekşi bir tada sahip olan sumak sevilen bir baharat çeşididir. Çoğunlukla salata yapımında kullanılan ve kebabın yanında tüketilen sumak ekşi bir lezzet verilmek istenen yemeklerde de kullanılabilir. Sumağın kullanım alanı sadece bu kadarla da sınırlı değil. Sağlığa birçok faydaları olan sumak çay ya da gargara olarak da kullanılabilir. Ağzınızın tadının kaçmaması ve sağlığınızı riske atmamak için bu baharatı bilinçli olarak tüketmelisiniz. Bu yazımızda sumağın faydalarını ve ne şekilde kullanabileceğinize dair bilgileri bulabilirsiniz.

Sumak Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sumak tohum olarak mercimek tanesini andıran, çekildikten sonra morumsu bir toz haline gelen baharat çeşididir. Çoğu baharatın aksine sumak acı değil ekşi bir tada sahiptir. Bu özelliği nedeni ile sumak ekşisi olarak da bilinmektedir. Ülkemizde de yetiştirilen sumak bitkisinin gövdesi ince olduğu için çalıya benzer bir görünümü vardır. Bu şifalı bitkinin yaklaşık 150 farklı çeşidi olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları zehirli olduğu için sumağı bildiğiniz yerlerden almalısınız. Sumak tüketmeyi seviyorsanız bunu aktardan ya da marketlerden alabilir ya da evde kendiniz de kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Sumak
Sumak

Sumak Nasıl Kullanılır?

Daha önceden bu baharatı kullanmamış olanlar, sumak nasıl kullanılır diye merak edebilirler. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sumak çoğunlukla baharat olarak kullanılır. Salatalara ekşimsi bir tat vererek lezzetini arttırır. Özellikle soğanla bir araya geldiğinde tadına doyum olmaz. Farklı bir aroması olduğu için kebapların yanında da sıkça tüketilir. Yemeklere ekşimsi bir tat vermesinin yanı sıra rengiyle de katkıda bulunur. Evde limon olmadığı durumlarda sumağın ekşi lezzetinden faydalanabilirsiniz.

Sumak baharat olarak kullanımının dışında çay ve gargara olarak da kullanılabilir. Soğuk algınlığına iyi gelen sumak, diş eti hastalıklarına ve ağız içi yaralarına da iyi geldiği için gargara olarak da kullanmak mümkündür. Ayrıca sumak nefes kokusunu önlemeye de yardımcı olur. Sumak çayı bağırsak sorunlarına iyi gelir. İştah arttırmaya yardımcı olan sumak, hazımsızlığa da iyi gelir. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olan sumak, zehirlenmelere karşı da son derece etkilidir. Sağlığa birçok faydası olan sumağın bu olumlu etkilerinden faydalanabilmek için dikkatli tüketmek gerekir. Fazla sumak tüketimi mide ve bağırsakların tahriş olmasına neden olabilir. Sumağın aşırı tüketimi mide yanmasına da neden olabileceği için bu baharatı kararında tüketmek gerekir. Ekşi olduğu için tansiyon hastaları tarafından dikkatli kullanılmalıdır.

Evde Sumak Nasıl Yapılır?

Son olarak evde sumak nasıl yapılır bu konuda da bilgi verelim. Bunun için pazardan taze sumak almanız gerekiyor. Sumak yapraklarını temizleyin, su ile güzelce yıkadıktan sonra tepsilere koyarak kurutun. Kuruyan sumağı kahve öğütücü ile öğüterek baharat haline getirebilirsiniz. Öğütülmüş sumağın içinde tohumlar bulunduğu için bunu elekten geçirin ve daha sonra kavanoz ya da baharatlığa koyun. Evde sumak yapmak biraz zahmetli olabilir. Bunun yerine aktar ya da marketlerden açıkta ya da hazır paketler halinde satılan sumaklardan alabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir