Evde Domates Salçası Yapımı

Birçok bayanın kışlık yiyecek hazırlıkları yapmaya başladığı şu günlerde biz de,  evde domates salçası yapımı konusunu işlememizin tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Günümüzde herşeyin hazırını satın almak daha pratik gibi görünse de ev salçasının tadı bir başkadır. Dışarıdan aldığımız hazır salçaların içinde kullanılan katkı maddeleri nedeni ile, tadı ve rengi değişik olmaktadır. Köylerde yaşayanlar güneşte kurutarak ev salçası yapma imkanına sahipken, büyük şehirlerde yaşayanların ne yazık ki böyle bir şansı yok. Güneşte kurutmak yerine, ocakta kaynatarak da salçayı kurutmak mümkün olduğu için dileyenler bu yöntemle evde domates salçası yapabilirler. Bu sayede günlerce kurutmaya uğraşmadan pratik bir şekilde ev yapımı salça yapabilirsiniz. Denemek isteyenler için evde domates salçası yapmanın püf noktaları ve salça yapımının tüm aşamalarını bu yazımızda anlatıyoruz.

Domates Salçası Yapmanın Püf Noktaları

  • Salçayı ocakta kurutacaksanız, etrafa sıçramasını engellemek için sürekli başında beklemeniz gerektiğini unutmayın. Salça kaynarken ara ara tahta bir kaşıkla karıştırmayı unutmayın.
  • Salçanın uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilmesi kullanılan tuza bağlıdır. Salça yaparken normal tuz yerine iri tuz kullanmalı ve tuzunu bol ekmelisiniz. İyotlu tuz salçayı sulandıracağı için tavsiye edilmez.
  • Kuru kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın daha uzun süre muhafaza edilmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle salçayı yaparken içine biraz da kuru kekik katabilirsiniz.

Domatesten fazla salça etmeniz onun cinsine bağlıdır. Salça yapmak için en ideal domates yassı, küçük ve etli olan domateslerdir. Armut ya da yumurta domates olarak adlandırılan domatesler idealdir.

  • Salçanızın lezzetli olması için kullanacağınız domatesin olgun ve lezzetli olması gerekmekte. Bu nedenle domateslerin en lezzetli olduğu dönem olarak yaz sonu, domates salçası yapmak için en uygun zamandır.
  • Yaptığınız salçanın uzun süre bozulmadan kalmasını istiyorsanız cam bir kavanoza koyup, ağzını hava almayacak şekilde kapatmalısınız. Salçayı kavanozdan almak için temiz bir kaşık kullanmalı ve üzerini örtecek kadar da zeytinyağı koymalısınız.

Evde Domates Salçası Yapımı

Az sonra sizlerle tarifini paylaşacağımız domates salçası tarifini uygulayarak, çok lezzetli bir domates salçası yapabilir ve kışın bunu yaptığınız yemeklere tat vermesi için kullanabilirsiniz. Tarifimizde 10 kilo domates kullandık, bu oranda domates kullandığınızda yaklaşık 1,5 ila 2 kilo arası salça elde edebilirsiniz. Daha fazla salça yapmak istiyorsanız, domatesi ona göre almanız gerekir. Şimdi gelelim domates salçasının malzeme listesi ve yapımına.

Malzemeler

  • 10 kilo domates ( küçük ve etli domates )
  • 100 gram kadar iri tuz
  • Kekik ( isteğe bağlı olarak )

Yapılışı

Önce domatesleri güzelce yıkayın. Bunların tepelerine bıçakla, artı şeklinde çizik atın. Genişçe bir kabın içine kaynar su, bir başka kaba da buzlu su koyun. Tepesine çizik atmış olduğunuz domatesleri önce kaynar suya atın, burada 15 saniye kadar beklettikten sonra çıkarın ve buzlu suyun içine atın. 15 saniye de buzlu suda beklettikten sonra domatesleri şoklama işlemi tamamlanmış olur. Tüm domatesleri bu yöntemle şokladıktan sonra, her birini 4 parçaya kesin. Domateslerin içlerini çıkardıktan sonra, bunları rondodan geçirin.

Bir tencereye rondodan geçirdiğiniz domatesleri alın, tuzunu ektikten sonra kısık ateşte suyunu çekip katılaşana kadar tahta kaşıkla karıştırarak kaynatın. Eğer kekik kullanacaksanız bu aşamada ilave etmeniz gerekmekte. Domatesler salça kıvamı aldıktan sonra ocağın altını kapatın. Yaptığınız salçayı sıcakken kavanozlara boşaltın. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve 1 gece bu şekilde bekletin. Hazırladığınız domates salçasını güneş görmeyen, serin bir yerde tamamı bitene kadar bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.

Sizlerle paylaştığımız domates salçası yapımı ile ilgili bilgiler ve tarif evde biber salçası yapmak için de geçerlidir. Domates salçası yaparken domatesi ocakta kaynatmak yerine, fırında da kurutabilirsiniz fakat fırına verdiğinizde salçayı arada bir karıştırmanız gerektiği için bu yöntemi çok mecbur kalmadıkça tercih etmenizi önermiyoruz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir