İrmikli Şekerpare Nasıl Yapılır?

İrmikli Şekerpare Nasıl Yapılır

İrmikli şekerpare nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabını ve kolay şekerpare tarifini bu yazımızda bulabilirsiniz. Bayram tatlısı denince ilk akla gelen şerbetli tatlı çeşitleri olmaktadır. Bu konuda çoğunluğun tercihi baklavadan yana olsa da bunu herkes evde yapamaz. Kolay bayram tatlısı yapmak isteyenler şekerpare yapabilirler. Bu hafif ve lezzetli tatlının sadesinin yanı sıra irmikli, kakaolu, fındıklı ve daha birçok çeşidi bulunmaktadır. Biz bugün sizlerle bunlardan en sevileni olan irmikli şekerpare tatlısı tarifini paylaşıyoruz. Bu bayram bir farklılık yaparak tatlıyı evde hazırlamak isterseniz paylaşacağımız kolay tarif çok işinize yarayacaktır.

İrmikli Şekerpare Nasıl Yapılır?

Şekerpare tatlısı şerbetli olsa da çoğu tatlı çeşidine oranla daha hafiftir. İsterseniz tatlının şerbetini hazırlarken kullanacağınız toz şeker miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ağızda dağılan harika bir şerbetli tatlı yapmak isterseniz aşağıda irmikli şekerpare tarifi ve malzeme lisesini bulabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

Tatlının hamuru için;

  • 1 paket margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tane yumurta
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Alabildiği kadar un

Tatlıların üzerini süslemek için bütün fındık ya da ikiye bölünmüş fıstık parçaları.

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Yarım yemek kaşığı limon suyu

Şerbet yapımında kullanacağınız limon suyu taze sıkılmış olmalı. Dışarıdan aldığınız hazır limon suyunu tatlı şerbeti yapımında kullanmayın.

İrmikli Şekerpare Yapımı

Tüm şerbetli tatlılarda olduğu gibi şekerpare yapımına da önce şerbeti hazırlamakla başlamalısınız. Bunun için büyük bir tencerenin içine belirtilen miktarda su ve toz şeker koyun. Ocağın altını yakın ve toz şeker eriyip su kaynayana kadar yüksek ısıda tutmaya devam edin. Şekerli su kaynamaya başladığı zaman ocağın altını kısın ve içine limon suyunu ilave edin. Şerbet koyulaşana kadar kısık ateşte kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Şerbeti bu şekilde hazırladıktan sonra soğuması için bir kenarda beklemeye alın. Şekerparenin şerbetini yaparken ilk başta limon suyunu katmıyoruz. Aksi halde tatlının şerbeti acımsı bir tat alabilir. Böyle bir aksilik yaşamamak için şerbeti ocaktan almaya yakın içine limon suyunu ilave edebilirsiniz.

Şerbet hazır şimdi sıra geldi irmikli şekerpareyi yapmaya. Derin bir kabın içine tatlı hamuru için verdiğimiz malzemelerden un hariç diğerlerini alın. Bunları güzelce karıştırdıktan sonra üzerine azar azar un ilave etmeye başlayın. Hamur kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar un ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamur kıvama geldikten sonra fırın tepsisinin içini bir fırça yardımı ile yağlayın. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve bunları elinizle yuvarladıktan sonra fırın tepsisine aralarında biraz boşluk bırakarak sıralayın. Tatlıları fırına vermeden önce bunların üzerine parmağınızla hafifçe bastırarak çukurlaştırın ve buraya fındık koyun.

Tatlıları önceden ısıtmış olduğunuz 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra bir süre ılıması için bekletin. Tatlı biraz ılıdıktan sonra üzerine soğuk şerbeti dökün. Bu şekilde 3 saat kadar beklettikten sonra tatlı servise hazırdır. Afiyet olsun.

İrmikli şekerpare yapımı bu şekilde olup tariften de anlaşılacağı gibi oldukça kolaydır. Şekerparenin kızarık olmasını istemiyorsanız bunun üzeri hafif pembeleştiğinde hemen fırından çıkarmanız gerekiyor. Fırını kapattıktan sonra tepsiyi içinde bırakmamalısınız. Aksi halde fırının içindeki sıcaklık nedeni ile şekerpareler daha fazla kızarabilir hatta yanabilirler. Bu nedenle fırını kapatır kapatmaz tepsiyi içinden çıkarmayı unutmayın.

İrmikli şekerpare tatlısını evde lezzetli ve tam kıvamında yapmak isterseniz sizlerle daha önceden paylaştığımız şekerpare nedir, nasıl yapılır yazımıza da göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir