Börek Kaç Derecede Pişer

Börek kaç derecede pişer? sorusunun cevabı böreğin yapılacağı yufkaya göre değişiklik gösterebilir. Hamur işlerinin lezzeti ve kıvamı açısından pişirilme süreleri kadar kaç derece ısıda pişirilecekleri de önemlidir. Kek, kurabiye, poğaça ve börek gibi sevilen hamur işlerinin her birinin de kullanılan hamurun özelliğine göre uygun ısıda pişirilmesi gerekir. Hazır yufka kullanarak herkes zorlanmadan börek yapabilir fakat yanlış ısıda pişirilen börek hayal kırıklığı yaşatabilir. Biz bugün evde börek yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırmak için böreğin kaç derecede pişirilmesi gerektiği konusundaki püf noktalarını paylaşıyoruz.

Börek Kaç Derecede Pişer?

Evde börek yaparken hazır yufka ya da elde açılan yufka kullanılır. Bu yufkalar birbirinden farklı yapıdadır. Hazır yufka, el açması yufkaya oranla daha ince olabilir. Böyle bir durumda her ikisinden yapılan böreğin de pişirme süresi farklı olacaktır. İnce yufka için ideal olan ısı kalın yufkaya yeterli gelmeyeceği için fırın ısısının biraz daha arttırılması gerekmektedir. Hazır yufka ile yapılan börekler için ideal pişme ısısı 180 ila 200 derece arasıdır. Böreği elde açtığınız yufka ile yapacaksanız fırının ısısını 200 ila 250 derece arasında tutmanız gerekir.

Börek yapmanın püf noktaları arasında pişirme ısısının yanı sıra sürülen sos da önemlidir. Böreğin içinin yumuşak olması, üzerinin de kızarması için süt ve yağ ile hazırlanan bir sos kullanılır. Bu sosu sürerken tepsinin tabanına taşırmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi halde uygun ısıda pişirilse bile böreğin alt tarafı ıslak kalacağından üzeri piştiği halde altı çiğ kalabilir. Kızarık bir börek yapmak istiyorsanız üzerine yumurta sarısı sürmelisiniz. Yumurta sarısını da fırın tepsisinin yanlarına ve altına kaçırmamaya dikkat etmelisiniz. Altının kızarması ve tepsiden rahat çıkması için böreği fırın tepsisine yerleştirmeden içini bir fırça yardımı ile biraz yağlamalısınız. Pişirme süresi ile birlikte bu detaylara dikkat ettiğinizde yapacağınız börek lezzeti ve görünümü ile sizi memnun edecektir.

Böreği pişirme süresi kullanılan yufkaya göre değişir. İçinde kullanacağınız diğer malzemeler ise pişirme süresine herhangi bir şekilde etki etmez. İster kıymalı, ister peynirli ya da başka bir iç harcı kullanarak börek yapın, burada önemli olan hazır ya da el açması yufka kullanımıdır. Yufkanın kalınlığına uygun bir ısıda her zaman böreğiniz güvenli bir şekilde pişecektir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir