
Ekşi Maya Tarifi
Ekşi maya tarifi sayesinde artık siz de evde yaptığınız ekmeklere daha farklı bir lezzet katabilirsiniz. Ekşi maya ile yapılan ekmek hem daha uzun süre bozulmadan kalmakta hem de lezzetli olmaktadır. Bu ekmek özellikle sabah kahvaltısı için oldukça idealdir. Evde ekmek yapıyorsanız bunu bir de ekşi maya ile denemenizi tavsiye ediyoruz. Ekşi maya, evde buğday unu ve su ile hazırlanmakta olup, 6 gün içinde kullanıma hazır hale gelmektedir. Mayanın yapım aşaması günler alsa da bunu uzun süre kullanmanız mümkün. Evde ekşi maya yapmak isterseniz bu yazımızda paylaşacağımız ekşi maya tarifi işinize yarayabilir.
Ekşi Maya Tarifi
Evde ekşi maya yapmak oldukça kolaydır. Yapım aşamasında dikkat etmeniz gereken püf noktaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, önceden paylaştığımız ekşi maya nedir, nasıl yapılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.
Gerekli Malzemeler
- 1 çay bardağı tam buğday unu
- Yarım çay bardağı su
- Ağzı kapaklı cam bir kavanoz
Çeşme suyu klorlu olabileceğinden ekşi maya yapımında hazır su kullanabilirsiniz. Un ve suyu karıştırmak için kullanacağınız kaşık metal olmamalı. Tahta kaşık ile mayanın kıvamını tutturmak daha kolay olduğu için metal yerine bunlardan kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Ekşi Maya Yapımı
Ekşi maya yapımı 6 günlük bir zaman dilimini kapsamaktadır. Yapım aşamasına geçmeden önce küçük bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Ekşi mayanın içinde bulunduğu kavanozun kapağını her gün aynı saatte açarak su ve un ilave etmelisiniz. Aşağıdaki adımları dikkatli bir şekilde uygularsanız ekşi maya lezzetli ve tam istediğiniz kıvamda olacaktır.
- İlk olarak 1 çay bardağı tam buğday ununu cam kavanozun içine alın. Bunun üzerine yarım çay bardağı su ekleyin ve tahta kaşık ile güzelce karıştırın. Daha sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Bu kavanozu oda sıcaklığında, ışık almayan bir yere koyun ve üzerine örtü örtün.
- Ertesi gün aynı saatte kavanozun kapağını açın. Kavanozu açtığınızda burnunuza ekşi bir koku gelebilir fakat bunda endişe edecek bir durum yoktur. Bu durum mayalanmanın başladığını gösterir. Kavanozdaki mayanın içine 1 çay bardağı tam buğday unu ve yarım çay bardağı su ilave edin. Tahta kaşık ile karıştırdıktan sonra kavanozun kapağını kapatın ve üzerine örtüyü örtün.
- 3. gün kavanozun kapağını açtığınızda mayanın üzerinde küçük su kabartıları meydana geldiğini görebilirsiniz. Bu da mayalanmanın devam ettiğini gösterir. Kavanozdaki mayanın içine yine 1 çay bardağı tam buğday unu ve yarım çay bardağı su ekleyin. Tahta kaşık ile karıştırdıktan sonra kapağını kapatarak tekrar beklemeye alın.
- 5 güne geldiğinizde kavanozdaki mayadan gelen ekşi kokuyu daha yoğun olarak hissedebilirsiniz. Bir önceki günde olduğu gibi yine mayanın üzerinde kabarcıklar oluşmuştur. Mayaya 1 çay bardağı tam buğday unu ile yarım çay bardağı da su ilave edin. Tahta kaşık ile karıştırdıktan sonra kavanozun kapağını kapatarak beklemeye alın.
- 6. gün artık ekşi maya kullanıma hazırdır. Yaptığınız ekmelerde kullanabilirsiniz.
Ekşi maya yaparken kavanozun kapağını açtığınızda mayanın görünümüne dikkat etmelisiniz. Eğer üzerinde pembe bir renk oluşmuşsa ve bu fazla ise maya bozulmuş demektir. Bozuk maya kullanmak sağlık açısından zararlı olacağı için bunu atarak yeniden mayalama yapmalısınız. Eğer mayanın çok az bir yerinde hafif pembelik varsa bunu tahta kaşık ile aldıktan sonra mayalamaya devam edebilirsiniz.
Evde ekşi maya yapmak bahsettiğimiz kurallara uyulduğu zaman oldukça kolaydır. Yaptığınız bu mayayı uzun süre kullanmak isterseniz haftada 1 kere kavanozun kapağını açarak içine 1 çay bardağı tam buğday unu ve yarım çay bardağı su katıp tahta kaşık ile besleme yapmalısınız. Bu şekilde ekşi mayayı uzun süre güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

