Kan Lekesi Nasıl Çıkar

Kan lekesi nasıl çıkar? sorusunun cevabına çok sık ihtiyaç duyabiliriz. Bu inatçı leke halıda, mobilyada, çarşafta ya da kıyafetimizde olabilir. Tüm lekelerde olduğu gibi kan lekesinde de erken müdahale etmek lekenin daha kolay çıkmasını sağlayacaktır. Bu lekenin oluştuğu bölgeye göre farklı yöntemler uygulayarak çıkarabilirsiniz. Yanlış bir yöntem uygulamanız halinde leke çıkmayabileceği gibi uygulama bölgesine zarar verme ihtimali de vardır. Bu nedenle kan lekesine en kısa sürede doğru yöntem uygulanması gerekmektedir.

Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

İstenmeyen lekelerden birisi olan kan lekesine kurumadan müdahale etmenin öneminden yazımızın başında bahsetmiştik. Yalnız çabuk müdahale edeyim derken lekenin iyice derine işlemesine neden olacak uygulamalardan da kaçınmak gerekir. Kan lekesinin üzerine sıcak ya da ılık su uygulanmaması gerekmektedir. Aksi halde leke daha derine işleyebilir. Giysi, kumaş ya da halıdaki kan lekesini çıkarmak için bölgeye çok fazla basınç uygulamamalısınız. Kan lekesinin bulunduğu bölgeyi ovarak silmek yerine temiz bir bez ya da sünger ile tampon uygulamalısınız. Bu şekilde kanın daha fazla yayılmasını önleyebilirsiniz.

Kan lekesini çıkarmak için uygulanabilecek en kolay ve etkili yöntem soğuk su uygulamaktır. Eğer leke yeni oluştu ise soğuk suya tuttuğunuzda büyük ihtimalle leke çıkacaktır. Kıyafete bulaşan kan lekesini çıkarmak konusunda bu yöntem çok etkilidir. Bunun dışında taze kan lekesini beyaz sirke ile de çıkarmanız mümkün. Lekenin olduğu bölgeye beyaz sirke uyguladıktan sonra 10 dakika beleyip temiz bir bez ya da havlu ile silebilirsiniz. Uygulamayı yaptıktan sonra hala leke kalmışsa aynı uygulamayı tekrar yapabilirsiniz.

Henüz kurumamış olan kan lekesini temizlemek için oksijenli su da kullanılabilir fakat oksijenli su bazı kumaşların renginin atmasına ya da zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden en iyisi kan lekesinin üzerine soğuk su uygulamak ve ardından bölgeye sabun sürerek bir süre çitilemektir. Kıyafetlerde oluşan kan lekesinde bu yöntem genelde işe yaradığı için başka bir şey yapmaya gerek kalmamaktadır.

Kan lekesi ahşap ya da parkede meydana geldiyse bunu çıkarmak için su ya da uygun yüzey temizleyici ürünler kullanabilirsiniz. Bu yazımızda sizlerle kan lekesi temizlemek için uygulayabileceğiniz pratik bilgileri paylaştık. Uygun malzeme, doğru yöntem ve erken müdahale sayesinde siz de bu inatçı lekeyi çok fazla uğraşmadan çıkarabilirsiniz. Çay lekesi çıkarma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz daha önceden paylaştığımız, çay lekesi nasıl çıkarılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir