Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur?

Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur

Dolmalık biber nasıl kurutulur? sorusunun cevabını öğrenerek dışarıdan kurutulmuş biber almak yerine bunu evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Patlıcan, biber ve kabak gibi sebzeler sıcak yaz aylarında kurutularak kışın tüketmek için hazırlanır. Kışın bu kurutulmuş sebzeler ile harika dolmalar yapılarak afiyetle tüketilir. Siz de kuru dolma seviyor ve bunun için dışarıdan hazır kurutulmuş biber alıyorsanız bu yazımızda vereceğimiz pratik bilgileri uygulayarak siz de evde dolmalık biber kurutabilirsiniz.

Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur?

Dolmalık biber kurutmak çok kolay gibi görünse de bazı detaylara dikkat etmediğiniz taktirde biberlerin çürümesine neden olabilirsiniz. Dışarıda hazır kurutulmuş dolmalık biber satılırken neden evde kurutmakla uğraşayım diye düşünebilirsiniz. Dışarıdan alacağınız bu tür kurutulmuş gıdalar organik olduğu için size biraz pahalıya gelebilir. Bunun yanı sıra bunları kurutmak için ne tür bir yöntem uygulandığını bilmediğinizden bunların sağlıklı olup olmadığından tam olarak emin olamazsınız. Bu konuda herhangi bir risk almamak için kışlık hazırlıklarına dolmalık biber kurutmayı da dahil edebilirsiniz.

Dolmalık Biber Hangi Ayda Kurutulur?

Kurutulacak dolmalık biberler taze ve ince kabuklu olmalıdır. Ağustos ayında hormonsuz ve taze biberi daha ucuza alabilirsiniz. Bunun yanı sıra ağustos ayında hava sıcak olduğu için biberler daha kısa sürede kuruyacaktır. Ağustos ayından eylül ayı ortalarına kadar dolmalık biber kurutulabilir. Eylülün ortalarına doğru hava daha serin ve yağışlı olabileceği için bu işi ağustos ayında yapmakta fayda var.

Dolmalık Biber Kurutmak için Gerekli Malzemeler

Dolmalık biber kurutmak için gerekli olan ana malzeme taze ve ince kabuklu dolmalık biberdir. Bunun dışında kalın bir ip ve yorgan iğnesi gerekmektedir. Kurutma işlemi açık havada ve doğal yollarla yapılacağı herhangi bir ilaç kullanılmamaktadır. Tek yapmanız gereken ihtiyacınız kadar dolmalık biber almak ve bunları ipe geçirerek kurutmak. Tabi ki bunu yaparken uygulamanız gereken püf noktalarını da göz ardı etmemelisiniz.

Dolmalık Biber Kurutmanın Püf Noktaları

  • Kurutulacak olan dolmalık biberler taze, ince kabuklu ve hormonsuz olmalıdır.
  • Dolmalık biberleri ilk olarak güzelce yıkamanız gerekiyor. Bu şekilde üzerlerinde kalan ilaç ve toz kalıntılarını temizledikten sonra biberleri suyunu süzmesi için biraz bekletin.
  • Sonraki aşamada biberlerin sapını çıkararak bunların içindeki tohumları almanız gerekiyor. Aksi halde içindeki tohumlar biberlerin çürümesine neden olabilir. Bunun için biberlerin sap kısmını baş parmağınızla hafifçe içe doğru bastırarak ittirin. Bu şekilde tohumlu kısım biberden ayrılarak içe çökecektir. Biberleri ters çevirip altlarına hafifçe vurduğunuzda tohumlar içinden kolay bir şekilde çıkacaktır. Bu şekilde tüm biberlerin tohumlarını temizledikten sonra diğer aşamaya geçebilirsiniz.
  • İpten uzun bir parça kesin ve buna yorgan iğnesini geçirin. Biberlerin ipten çıkmaması için ucuna düğüm atın. Dolmalık biberleri ağızları alta bakacak şekilde tutarak bunların alt taraflarından iğneyi geçirerek hepsini tek tek ipe geçirin.
  • Dolmalık biberlerin her yerinin eşit olarak kuruması için bunları ipe geçirirken aralarında biraz boşluk bırakmanız gerekiyor.
  • Biberleri ipe geçirdikten sonra balkonda fazla güneş almayan bir yere asın. Asarken biberlerin hepsi açıkta kalacak şekilde ipi ipin iki ucunu güzelce açın ki biberlerin her yeri güneş görerek kuruyabilsin. İpi katlayarak asarsanız biberler birbirinin üzerine gelerek tam olarak kuruyamayabilir.
  • Biberleri bu şekilde astıktan sonra bunlar kızarıp tamamen kuruyana kadar bekletin. Bu arada her gün kontrol edin ve arada çürüyenler varsa bunları mutlaka alın. Aksi halde bunlar sağlam biberleri de çürütecektir.
  • Dolmalık biber kurutmak için seçeceğiniz biberler ezik olmamalıdır. Ezik olan biberler bir süre sonra çürüyeceği için diğer sağlamların da çürümesine neden olabilir. Böyle bir aksilik yaşamamak için kurutmalık dolmalık biber seçerken dikkatli davranmalısınız.

Kurutulan Dolmalık Biber Nasıl Saklanır?

Dolmalık biber kurutmak kadar bunu güvenli bir şekilde muhafaza etmek de önemlidir. Kuruttuğunuz biberleri kullanacağınız zamana kadar nem ve ışıktan uzak bir ortamda saklamanız gerekiyor. Bunları nemden uzak serin bir yere asabilir ya da bez torbanın içinde güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Dolmalık biber kurutmak için verdiğimiz bu püf noktalarından faydalanabilirsiniz. Eğer biber kuruturken yağmur yağarsa bunları ıslanmamaları için içeri alarak yağmur dinince tekrar yerine asmalısınız. Aksi hale ıslanan biberler çürüyecek ve emeğiniz boşa gidecektir. Kışlık gıda hazırlıklarından birisi olan domates salçası yapımı hakkında bilgiye ihtiyacınız varsa daha önceden paylaştığımız, evde domates salçası yapımı yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir