Dolmalık Patlıcan Nasıl Kurutulur?

Dolmalık Patlıcan Nasıl Kurutulur

Dolmalık patlıcan nasıl kurutulur? sorusunun cevabını öğrenerek siz de evde kışlık patlıcan kurusu hazırlayabilirsiniz. Yazın sevilen sebzelerinden birisi olan patlıcanı kış aylarında da sofranızda görmek istiyorsanız yazdan patlıcan kurutabilirsiniz. Dışarıda kurutulmuş patlıcan satılıyor fakat bunu evde kendiniz de kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Eğer çok nemli bir iklimde yaşamıyorsanız yaz aylarında taze olarak alacağınız patlıcanları kışın yemeklerde kullanmak için bahçe ya da balkonda kurutabilirsiniz. Evde patlıcan kurutmak kolaydır fakat bunun da kendine göre bazı püf noktaları vardır. Patlıcanı kuruturken ve kurutulmuş patlıcanı muhafaza ederken bu püf noktaları çok işinize yarayacaktır.

Makale İçeriğinde Neler Var

Dolmalık Patlıcan Nasıl Kurutulur?

Evde dolmalık patlıcan kurutmak oldukça kolaydır. Bunun için uygulayabileceğiniz iki yöntem bulunmaktadır. İlk yöntemde patlıcanlar bir ipe geçirilir ve güneş gören yüksek bir yere asılır. Diğer yöntemde ise patlıcanlar güneş gören bir yerde temiz bir bezin üzerinde bekletilir. Herkesin patlıcanları yayacağı kadar geniş bir alan olmayabilir. Bu nedenle en ideali patlıcanları ipe geçirerek kurutmaktır.

Gerekli Malzemeler

  • Patlıcan
  • Bıçak
  • Sebze oyacağı ya da metal yemek kaşığı
  • Yorgan iğnesi
  • Yorgan ipi

Patlıcan Nasıl Kurutulur?

İlk olarak patlıcanları güzelce yıkayın ve bir süzgeçte bekleterek sularının süzülmesini sağlayın. Daha sonra patlıcanları bıçak yardımı ile üç parçaya bölün. Sonraki aşamada patlıcanların içini oyarak etli kısımlarını çıkarın. Bunu yapmak için sebze oyacağı ya da metal bir kaşık kullanabilirsiniz. Burada önemli olan patlıcanların içini çok etli bırakmamak ve oyarken kabuğunu delmemek.

Tüm patlıcanların içini oyduktan sonra bunları iğne yardımı ile alt tarafları yere bakacak şekilde ipe geçirin. Bunu yaparken patlıcanların arasında biraz boşluk kalması gerekiyor. Aksi halde patlıcanlar birbirine yapışık olacağı için arada kurumayan yerler kalabilir.

Patlıcanları ipe geçirdikten sonra bunları güneş gören yüksek bir yere asın ve kuruyana kadar bu şekilde bekletin. Patlıcanların kuruması ortalama 7 ile 10 gün arasında değişebilir. Çıkardığınız patlıcan içlerini de iri küpler şeklinde doğrayıp bunları da ipe geçirerek yemeklik olarak kurutabilirsiniz. Patlıcanları kuruturken bunları her gün kontrol etmeli ve arada çürüyenler varsa bunları atmalısınız. Aksi halde çürüyen patlıcanlar sağlam olanları da çürütecektir.

Patlıcanları kuruttuktan sonra bunları güvenli bir şekilde saklamak da oldukça önelidir. Aksi halde tüm emeğiniz boşa gidebilir. Kurutulmuş patlıcanları bez bir torbanın içine koyup bunları serin ve nemden uzak bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa kurutulmuş patlıcanları bir poşete koyup, içine bir diş kabuklu sarımsak ve 1 çay kaşığı karbonat ilave etikten sonra bunu buzdolabında saklayabilirsiniz.

Bu yazımızda patlıcan nasıl kurutulur diye merak edenler için gerekli olan bilgileri paylaştık. Verdiğimiz püf noktalarına dikkat ederseniz siz de evde kolay bir şekilde dolmalık patlıcan kurutabilir ve kışın bunlardan lezzetli dolmalar yapabilirsiniz. Patlıcanı sebzelerin en taze ve ucuz olduğu ağustos ayında kurutabilirsiniz. Hem bu ayda hava daha sıcak olduğu için kurutma işlemi de daha kısa sürede tamamlanacaktır. Kurutmalık olarak alacağınız patlıcanlar taze ve diri olmalıdır. Ezik patlıcanları kullanırsanız bunlar bir süre sonra çürüyeceği için diğerlerini de çürütebilir. Risk almamak adına bu konuda dikkatli davranmanızı tavsiye ediyoruz. Evde yemeklik patlıcan kurutmak isterseniz daha önceden paylaştığımız, yemeklik patlıcan nasıl kurutulur yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir