Dolmalık Kabak Nasıl Kurutulur

Dolmalık kabak nasıl kurutulur? diye merak ediyorsanız konu hakkındaki tüm bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Sevilen bir sebze olan kabağın yemeği ve kızartmasının yanı sıra dolması da yapılmaktadır. Kabak dolması seviyorsanız kışın da bu lezzetten mahrum kalmamak için yaz aylarında dolmalık kabak kurutabilirsiniz. Daha önceden evde bu tür bir uygulama yapmayanlar bunun zor olduğunu düşünebilirler. Doğru yöntemi ve kabak kurutmanın püf noktalarını bildikten sonra bu işi evde kolay bir şekilde yapmanız mümkün.

Dolmalık Kabak Nasıl Kurutulur?

Dolmalık kabak kurutmak kolaydır fakat bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu detayları göz ardı ederseniz kabağı kuruturken ya da saklarken çürümesine neden olabilirsiniz. Emeğinizin ve malzemenin boşa gitmemesi için sizlere, dolmalık kabak kurutmanın püf noktaları hakkında bilgi vermek istiyoruz.

  • Kabak kurutmak için en uygun ay ağustostur. Bu ayda sebzeler hem taze hem de ucuz olmaktadır. Ayrıca havada sıcak olduğu için kısa sürede kabakları kurutabilirsiniz.
  • Kurutmak için alacağınız kabaklar taze ve ezilmemiş olmalıdır. Ezik olan kabakları kurutmaya kalkarsanız bunlar bir süre sonra çürüyeceği için diğer sağlamlarında çürümesine neden olabilir.
  • Kabakların içini oyarken bunların kabuğuna zarar vermemeye çalışmalısınız. Bu nedenle kabağın içini bıçak yerine sebze oyacağı ya da metal bir kaşık kullanarak oymalısınız.
  • Kabakları ipe geçirirken aralarında biraz boşluk bırakmaya dikkat edin. Bu şekilde tüm kabaklar aynı anda eşit şekilde kuruyacaktır.
  • Kabakları kuruturken arada bir bunları kontrol edin. Eğer arada çürüyenler varsa bunları bekletmeden atın.
  • Kabakların kolay kuruması için içlerini mümkün olduğunca fazla oymalısınız.
  • Havanın sıcaklığına göre 7 ile 10 gün arasında kabak kurutma işlemi tamamlanacaktır.
  • İpe geçirdiğiniz kabakları güneş gören yüksek bir yere asın.
  • Kuruyan dolmalık kabakları bez bir torbanın içine koyarak bunu serin ve nemden uzak bir yerde kışa kadar güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
  • Eğer dışarıda bozulacaklarından endişe ediyorsanız bunları bir poşete koyun. Poşetin içine 1 diş kabuklu sarımsak ve 1 çay kaşığı da karbonat koyun. Bu şekilde buzdolabında kışın kullanana kadar güvenli bir şekilde saklamanız mümkün.

Gerekli Malzemeler

  • İhtiyacınız kadar taze kabak
  • Bıçak
  • Sebze oyacağı
  • Yorgan ipi
  • Yorgan iğnesi

Dolmalık Kabak Kurutma

İlk olarak kabakları güzelce yıkayın ve suyunu süzmesi için bir süre süzgeçte bekletin. Daha sonra bunların kabuğunu alacalı olarak soyun ve bıçak ile iki parçaya bölün. ( İsterseniz kabakların kabuklarını soymadan da kullanabilirsiniz. ) Dolmalık olarak kestiğiniz bu kabakların içinin etli kısımlarını sebze oyacağı ya da metal bir kaşık ile çıkarın. Kabakların içini kabak kavurması yapmak için kullanabilir ya da bunları küp küp doğrayarak ipe geçirip yemeklik olarak kurutabilirsiniz.

Kabakların içini güzelce oyduktan sonra bunları yorgan iğnesi yardımı ile ipe geçirin. Bunu yaparken kabakların ağız kısmının alta gelmesine dikkat edin. Ayrıca kabakların aralarında biraz boşluk bırakmayı da unutmayın. Bu şekilde kabakları ipe sıraladıktan sonra ipi güneş gören bir yere asarak kurumaya bırakın. Kurutma işlemi tamamlanana kadar arada bir kontrol ederek arada çürüyenler varsa bunları alın. Havanın durumuna göre dolmalık patlıcanlar bir hafta ile 10 gün arasında kuruyacaktır. Kuruyan kabakları bez bir torbaya koyarak serin ve kuru bir yerde ya da poşete koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Eğer buzdolabında saklamayı düşünüyorsanız poşetin içine kuru patlıcanlarla beraber 1 diş kabuklu sarımsak ve 1 çay kaşığı karbonat koyarak böceklenmesini önleyebilirsiniz.

Bu yazımızda evde kabak nasıl kurutulur? sorusunun cevabını paylaştık. Eğer çok nemli bir iklimde yaşamıyorsanız bu bahsettiğimiz yöntemi uygulayarak bahçede ya da balkonda dolmalık kabak kurutabilirsiniz. Kış için dolmalık patlıcan da kurutmak isterseniz daha önceden paylaştığımız, dolmalık patlıcan nasıl kurutulur? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir