
Sebzeler Nasıl Kurutulur?
Sebzeler nasıl kurutulur? sorusunun cevabını ve evde sebze kurutmanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Yaz aylarında tükettiğimiz sebzeleri kışında organik olarak tüketmek istiyorsak bunları yazdan kurutarak kış için saklamamız gerekiyor. Kurutulmuş sebzeler farklı kokusu ve lezzeti ile de damağınızda harika bir tat bırakabilir. Daha önce evde sebze kurutmadıysanız bu konuda merak edeceğiniz tüm soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Vereceğimiz püf noktalarını uygularsanız kışlık kurutulmuş sebzeleri evde kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Makale İçeriğinde Neler Var
Sebzeler Nasıl Kurutulur?
Sebzeler yazın taze oldukları dönemde alınarak evde çeşitli yöntemlerle kurutulur. Evde sebze kurutmanın en güzel tarafı bu işlemi uygularken hiçbir ilaç ya da katkı maddesi kullanılmadan sebzelerin doğal şartlarla kurutuluyor olması. Bu şekilde organik ve sağlıklı gıda tüketmek mümkün olmaktadır. Eğer bulunduğunuz bölgenin iklim şartları elverişli ise kışın dolma, kızartma ve çeşitli yemeklerde kullanmak için sebze kurutabilirsiniz.
Hangi Sebzeler Kurutulur?
Kızartmalık acı ve tatlı her türlü biber kurutulabilir. Bunun yanı sıra dolmalık biber, patlıcan, kabak, bamya, taze fasulye ve domates de evde kurutabileceğiniz sebzelerdir. Bunları normalde pişirirken nasıl doğruyorsanız aynı şekilde doğrayıp kurutarak kışın afiyetle tüketebilirsiniz.
Sebze Kurutma Yöntemleri
İlk kez evde sebze kurutacaksanız sebze kurutma yöntemleri hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Sebze kurumak için en pratik ve etkili yöntem bunları uygun şekilde kesip hazırladıktan sonra açık havada bekletmektir. Bunun için sebzeleri bir ipe geçirmeniz ya da bir bezin üzerine yaymanız gerekiyor. Bu işlemi bahçe, balkon ya da terasta rahatlıkla yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem olan fırında sebze kurutma yöntemi ise daha önceden yapmayanlar için biraz riskli olabilir. Yine de bu yöntemi uygulamak isterseniz fırını düşük ısıda çalıştırıp ısıttıktan sonra sebzeleri bir tepsinin içinde fırına koymanız ve fırının içi soğuduktan sonra sebzeleri içinden çıkarıp tekrar ısıtarak kurutma işlemine devam etmeniz gerekiyor. Bu şekilde sebzelerin yanma ihtimali olduğu için en iyisi açık havada kurutmaktır.
Sebze Kurutmanın Püf Noktaları
Sebze kurutmanın püf noktaları konusunda bilgi sahibi olarak evde sebzeleri çürütmeden kurutabilirsiniz. Vereceğimiz püf noktaları kurutmalık tüm sebzeler için geçerlidir.
- Kurutmalık olarak alacağınız sebzeler taze ve diri olmalıdır. Pörsümüş ya da çürümüş olan sebzeler diğer sağlamalar da zarar vereceği için bu konuda dikkatli olmalısınız.
- Sebzeleri kurutmadan önce bunları yıkamadan kullanabilirsiniz. İlla ki yıkamak isterseniz sebzeleri yıkadıktan sonra suyunu süzmesi için bir süre süzgeçte bekletin.
- Kurutacağınız sebzeleri kullanıma hazır olacak şekilde doğramanız da önemlidir.
- Kızartmalık biberi ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkararak ipe geçirmelisiniz.
- Dolmalık biberleri kurutmadan önce bunların kapak kısmına parmağınızla bastırarak içe doğru ittirerek bu kısmı çıkarmalısınız. Sonrasında biberin içindeki çekirdekleri temizlemeniz gerekiyor. Aksi halde bu çekirdekler biberlerin kururken çürümesine neden olabilir.
- Kızartmalık ve yemeklik olarak kurutacağınız sebzeleri kuşbaşı ya da yuvarlak olarak doğrayabilirsiniz.
- Dolmalık olarak kurutacağınız patlıcan ve kabağın içini oymanız gerekiyor. Bunun için sebze oyacağı ya da metal bir kaşık kullanabilirsiniz.
- Bamya kurutacağınız zaman bunların sap kısmını koni şeklinde kesin.
- Sebzeleri ipe geçirmek için yorgan ipi ve yorgan iğnesi kullanabilirsiniz. Böyle bir durumda ipi çok uzun yapmamalısınız. Aksi halde ip ağırlığa dayanamayıp kopabilir.
- Sebzeleri ipe geçirirken aralarında biraz boşluk bırakmalısınız. Bu şekilde hepsi aynı zamanda kuruyacaktır.
- Kurutmalık sebzelerin boyutları aynı olursa hepsi aynı anda kurur.
- Sebzeleri doğrudan güneşin altına koymanız halinde bunların rengi değişebilir hatta çürüme meydana gelebilir. Bunun yerine açık havada gölge ve hafif rüzgar alan bir yerde bekletebilirsiniz. Domates dışındaki tüm sebzeler için bu kural geçerlidir. Yalnızca domates güneş altında kurutulmaktadır.
- Sebzeleri kuruturken arada bir kontrol ederek eğer çürüyenler varsa bunları atmalısınız. Çürüyen sebzelerin diğer sağlam olanları da çürüteceğini unutmamak lazım.
- Sebzelerin rengi koyulaşıp bunlar tıkır tıkır olana kadar bekletmeniz gerekiyor.
- Sebze kuruturken yağmur yağarsa hemen bunları içeri almalı ve yağmur dindikten sonra tekrar dışarı çıkarmalısınız. Bunu yapmazsanız ıslanan sebzeler çürüyerek kullanılamaz hale gelecektir.
Kurutulan Sebzeler Nasıl Saklanmalı?
Kuruttuğunuz sebzeleri bozulmadan ve böceklenmeden kışa kadar güvenli bir şekilde muhafaza etmek için, kurutulmuş sebze nasıl saklanır? sorusunun cevabını bilmeniz gerekiyor. Kuruttuğunuz sebzeleri silkeleyerek tozlarını giderdikten sonra bunları ipten çıkarmadan temiz bir bez torbanın içine koyup, serin ve nemden uzak bir yerde bekletmeniz gerekiyor. Mutfağınız bu şartlara uygun değilse kurutulmuş sebzeleri 1 diş kabuklu sarımsak ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ile birlikte buzdolabı poşetine koyabilirsiniz. Bu şekilde kuru sebzeler bozulmadan ve böceklenmeden kışa kadar güvenle saklanabilir. Hangi sebze nasıl kurutulur bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, bamya nasıl kurutulur ve diğer konular için pratik bilgiler kategorimize göz atabilirsiniz.

