Bolonez Sos Nedir, Nasıl Yapılır?

Bolonez Sos Nedir Nasıl Yapılır

Bolonez sos nedir, nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız bu sosun lezzet sırrını yazımızda bulabilirsiniz. Bolonez sos yani orijinal adı ile Bolognese sos, İtalyan mutfağından tüm dünyaya yayılan bir lezzettir. Harika lezzeti ile en çok tercih edilen makarna soslarından birisidir. Etli makarna sosu seviyorsanız kıyma ve sebzelerin harika uyumunu bu sosla yakalayabilirsiniz. Evde bolonez sos yapmak isterseniz konu hakkındaki püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bolonez Sos Nedir, Nasıl Yapılır?

Bolonez sos; kıyma, kuru soğan, havuç, kereviz ve sarımsak gibi sebzelerin salça ve baharatlarla harmanlanmış halidir. Lazanya ve spagettiye çok yakışan bu sosu daha önceden denemediyseniz aşağıda paylaştığımız, bolonez sos tarifi bu konuda işinize yarayabilir.

Gerekli Malzemeler

  • 250 gram dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane kereviz
  • 1 tane havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Karabiber
  • Tuz
  • 5 su bardağı su

Sosun yapımında kullanacağınız karabiber ve tuz oranını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Ön hazırlık aşamasında havuç ve kerevizi yıkayın, kuru soğanın da kabuğunu soyun. Daha sonra bunları rendeleyin. Sarımsağın da kabuğunu soyduktan sonra bunu bıçak ile ince bir şekilde kıyın. Bu şekilde ön hazırlık aşamasını tamamladıktan sonra bolonez sos yapımına geçebilirsiniz.

Bir tavaya zeytinyağını alın ve yağ kızdıktan sonra içine rendelediğiniz sebzelerle sarımsağı ilave edin. Tavadaki sebzelerin rengi değişene kadar yaklaşık 5 dakika kadar kavurun ve ardından tavaya kıymayı da alın. Kıyma suyunu bırakıp, tekrar çekene kadar kavurun.

Sonrasında salçayı biraz su ile açın ve bunu da tavadaki malzemenin içine ilave edin. Birkaç dakika bu şekilde kaynattıktan sonra su, tuz ve karabiberi ekleyin. Tavanın kapağını kapatın ve ocağın altını kısarak 1,5 saat kadar kısık ateşte kaynatın. Bu şekilde uzun süre kaynayan sosun içindeki malzemeler birbirine iyice işleyeceğinden bolonez sos daha lezzetli olacaktır.

Bu sosun biraz sulu olması gerekmektedir. Ocakta kaynatırken suyunu çekerse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Sosu yaptıktan sonra bunu makarnanın üzerine servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Bu yazımızda sizlere bolonez sos hakkında bilgiler verdik ve evde yapabileceğiniz enfes bir sos tarifini paylaştık. Bolonez sos yapmanın püf noktaları nedir? derseniz bu konuda da biraz bilgi verelim. Bolonez sos yapımında doğru malzemeleri yeterli oranda kullanmak önemlidir. Bunun dışında bu sos ocakta yavaş yavaş kaynayarak pişmelidir. Bu detaylara dikkat ederseniz siz de evde sevdiklerinizle birlikte bolonez soslu makarna yemenin tadını çıkarabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir