
Çil Nedir?
Çil nedir ve nasıl tedavi edilebilir diye merak ediyorsanız bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Çil, sivilce ve siyah noktalardan sonra en sık karşılaşılan cilt sorunlarından biridir. Çocukluk döneminde pek fazla sorun olmayan çiller ilerleyen yaşlarda görülmesi halinde kişiye rahatsızlık verebilir. Özellikle yüzde çıkan, iri ve koyu çiller insanları bunalıma sokabilmektedir. Biz de bu yazımızda konuyla ilgili bilgi sahibi olmak isteyenleri aydınlatmak amacıyla çil nedir, çillenme neden olur, çili olanlar nelere dikkat etmelidir ve çiller tedavi edilebilir mi? gibi soruların yanıtlarını sizlerle paylaşıyoruz.
Çil Nedir?
Genetik özelliklere ve güneş ışınlarının etkisine bağlı olarak yüz, boyun ve ellerde meydana gelen kahverengi lekelere çil denir. Açık renk tenli, renkli gözlü, kızıl veya sarı saçlı kişilerde çillenmeye daha sık raslanmaktadır. Çiller efelit tipi ve solar lentigo tipi olarak ikiye ayrılır. Efelit tipi çiller çoğunlukla çocuklarda görülür ve ergenlik dönemi sonrasında kendiliklerinden yok olurlar. Eğer aşırı miktarda ve çok koyu değillerse, çocuk da bu durumdan şikayetçi değilse herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur. Solar lentigo tipi çiller ise yetişkinlerde görülürler. Burun ve yanak bölgesindeki koyu renkli ve düzensiz görünümleriyle insana rahatsızlık verirler. Bu tip çiller çocuklarda görülen çiller gibi değillerdir yani tedavi edilmedikleri sürece kendiliklerinden geçmezler.
Çillenme neden olur? sorusu birçok insan gibi sizin de aklınıza takılıyor olabilir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi çillerin başlıca sebebi genetik nedenlerdir. Ten rengi, göz rengi, saç rengi gibi kalıtsal özelliklere bağlı olarak çiller oluşabilir.
Çillenmenin kalıtsal olmadığı durumlarda güneşin zararlı ışınlarının çillenmeye neden olması söz konusu olabilir. Bahar ve yaz aylarında çillenmede artış olmasını da bu nedene bağlayabiliriz. Bu mevsimlerde güneş ışığı cilde daha fazla etki eder. Güneş ışınlarına karşı gereken önlemler alınmazsa yüzde ve vücudun çeşitli yerlerinde çiller oluşabilir.
Radyasyon ya da ultraviyole ışınlarla yapılan çeşitli tedaviler de çil oluşumuna neden olabilir. Solaryum da bazı kişilerde çillenme problemi meydana getirebilir.
Yazın denizden çıkıldığında vücudun kurulanmaması nedeniyle de cilt güneş ışınlarına daha yoğun bir şekilde maruz kaldığı için, bu durum da çillenmeye sebep olur.
Çilleri Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Çilleri olan kişiler cildini güneşin zararlı ışınlarından korumaya çok dikkat etmelidir. Güneşli havalarda güneş gözlüğü ve şapka gibi koruyucu önlemlerin yanı sıra dışarı çıkmadan önce mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır. Yazın denize girdikten sonra vücut çok iyi bir şekilde kurulanmalıdır. Çillenme sorunu olan kişiler solaryum gibi, çillenmeye neden olan bronzlaşma uygulamalarından da uzak durmalıdır. Doktora danışmadan hiçbir çil ilacı, krem veya sıvı da kullanılmamalıdır.
Çiller Tedavi Edilebilir Mi?
Çillerinden rahatsız olan pekçok kişi çiller tedavi edilebilir mi? sorusunun cevabını merak etmektedir. Elbette ki çoğu sorun gibi çiller de tedavi edilebilmektedir. Çocuklarda çok rahatsızlık verecek boyutta çil yoksa, ileride kendiliğinden geçebileceği için tedaviye gerek duyulmaz. Yetişkinlerde ise evde uygulanan bazı doğal yöntemlerle, bunların yeterli gelmediği durumlarda ise modern teknolojinin de yardımıyla çeşitli şekillerde tedavi edilebilmektedir.
Çiller Evde Nasıl Tedavi Edilir?
Çillerin evde tedavi edilmesi doğal yollarla renk açma işlemi uygulanarak olmaktadır. Bu konuda en çok uygulanan yöntem limonlu sudur. Limonlu su ile çillerin olduğu bölgeler düzenli olarak silindiğinde belli bir süre sonra bu çillerin rengi açılarak görünümlerinin belirginliği azaltılalir. Limon asit içerdiği için dikkatli kullanılmalı ve citte 20 dakikadan fazla kalmamalıdır. Pirinç unu maskesi, domates ve çilek maskeleri de çillerin rengini açan maskeler arasında en sık kullanılanlarıdır. Özellikle ellerin üzerindeki çiller için bu doğal bakım yöntemleri çok etkili olmaktadır.
Çiller Nasıl Tedavi Edilir?
Çiller çok fazla belirginse evde uygulanacak yöntemler yeterli gelmeyecektir. Bu konuda uzman bir yardım alınırsa çillerden tamamen kurtulmak mümkündür. Bunun için en sık uygulanan yöntem cilt soyma işlemi olan kimyasal peelingdir. Kimyasal peeling ile çil tedavisi istenen sonucu vermezse o zaman lazerle çil tedavisi uygulanır ve kişi bu sayede sorunundan kurtularak lekesiz bir cilde sahip olur.
Çil problemi olan kişiler ilk önce bir dermatoloğa gitmeli ve doktorun tavsiyesi doğrultusunda gerekli tedavilere başlanmalıdır. Çil tedavisi için bilmediğiniz kremleri kullanmayın aksi halde cildinizde kalıcı bir hasar oluşmasına neden olabilirsiniz.

