Biber Salçası Nasıl Yapılır

Biber salçası nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Biber salçası da tıpkı domates salçası gibi yemeklere renk ve lezzet vermek için kullanılır. Bunun yanı sıra birçok meze ve kahvaltılık sos tarifinde de biber salçası bulunmaktadır. Çoğu kişi evde biber salçası yapmanın zor olduğunu düşünerek bunu dışarıdan satın almaktadır. Dışarıdan alınan hazır biber salçası katkı maddesi içerdiğinden pek sağlıklı olmayabilir. Organik biber salçası ise biraz pahalıya gelebilir. Bunların yerine evde kendiniz de biber salçası yapabilirsiniz. Bu yazımızda biber salçası yapmak için ihtiyacınız olan bilgileri bulabilirsiniz.

Biber Salçası Nasıl Yapılır?

Biber salçası; kırmızı biber ile yapılan koyu bir renk ve kıvamı olan salça çeşididir. Yaz aylarında pazardan alacağınız salçalık kırmızı biberlerle evde yapacağınız salçayı kışın yapacağınız yemek, meze ve soslarda kullanabilirsiniz. Biber salçası yapmak için ihtiyacınız kadar etli salçalık kırmızı biber ve kaya tuzuna ihtiyaç vardır. Eğer salçayı acı yapmak isterseniz biraz da acı biber kullanabilirsiniz. Salçayı yaptıktan sonra bunu koymak için kapağı sıkı kapanan cam kavanoz ve biraz da zeytinyağı gerekmektedir. Biber salçası yapmak için en uygun zaman dilimi ağustos ayıdır. Bu ayda hem kırmızı biberler daha olgun ve güzel olur, hem de hava sıcak olduğu için salça daha kısa sürede kurur.

Biber Salçası Yapma Yöntemleri

Evde biber salçası yapmak için uygulanan en klasik yöntem güneşte kurutmaktır. Bahçeli bir evde oturuyorsanız ya da evinizin balkonu güneş görüyorsa biber salçasını güneşte kurutarak yapabilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa biber salçasını ocakta kaynatarak da yapmanız mümkün. Her iki yöntem de kolay olduğu için bunlardan istediğinizi uygulayabilirsiniz.

Güneşte Kurutarak Biber Salçası Yapımı

Güneşte biber salçası yapmak için ilk önce kırmızı biberleri toz ve ilaç kalıntılarından arındırmak için güzelce yıkayın. Daha sonra bunların sap ve çekirdeklerini çıkarıp bıçak yardımı ile 3-4 parçaya kesin. Kırmızı biberleri mutfak robotunda çekerek püre haline getirin. Biber püresine kaya tuzu ilave ettikten sonra bunu süzgeçten geçirerek çekirdekleri ve kabuklarının temizlenmesini sağlayın. Daha sonra biber püresini geniş tepsilere alın ve güneş gören bir yerde kuruyana kadar bekletin. Biber püresini koyduğunuz tepsinin üzerine temiz bir tülbent bezi örterek içine toz ve böcek kaçmasını önleyebilirsiniz. Havanın sıcaklığına göre bu süre 3 ile 5 gün arasında değişebilir. Bu süre içerisinde püreyi günde 1-2 kere karıştırmayı unutmayın.

Ocakta Kaynatarak Biber Salçası Yapımı

Ocakta biber salçası yapmak için de ilk olarak kırmızı biberleri yıkayın. Sap ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra bunları iri parçalar halinde doğrayın. Sonrasında biberleri geniş bir tencereye alın ve suyunu bırakıp çekene kadar kaynatın. Sonrasında biberleri mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin ve süzgeçten geçirin. Biber püresini tencereye alın ve kapağı açık olarak kısık ateşte arada bir karıştırarak kaynatın. Püre suyunu tamamen suyunu çekene kadar kaynattıktan sonra içine bolca tuz ilave edin ve birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Yapmış olduğunuz biber salçasını sıcakken kavanozlara boşaltın ve kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra bunları ters çevirerek bir gece bu şekilde bekletin.

Evde biber salçası yapımı yapmak için bu yöntemlerden istediğinizi uygulayabilirsiniz. Yaptığınız biber salçasını cam kavanoza koyduktan sonra üzerine biraz zeytinyağı dökerek bunun kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde biber salçasını serin ve kuru bir ortamda kışın tüketinceye kadar güvenli bir şekilde muhafaza etmeniz mümkün. Evde domates salçası yapmak isterseniz daha önceden paylaştığımız, evde domates salçası yapımı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir