Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır
Mutfak,  Pratik Bilgiler

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Düdüklü tencere nasıl kullanılır? sorusunun cevabını bilmek hem yemeklerinizi sağlıklı bir şekilde pişirmek hem de mutfakta olası bir kazayı önlemek açısından oldukça önemlidir. Düdüklü tencere yemekleri normal bir tencereden daha kısa sürede pişirdiği için çoğu kişinin tercihidir. Pişirme süresinin kısa olmasının sebebi ise bu tencerenin kapağının tamamen kapalı olmasıdır. Tencerenin kapağı kapalı olduğu zaman ısı kaybı oluşmadığı için yemekler normalden daha kısa sürede pişmektedir. Bazen düdüklü tencerelerin patladığını duymaktayız. Bu yazımızda vereceğimiz pratik bilgiler sayesinde bu tencereyi verimli bir şekilde kullanabilir ve bu tür kazaları önleyebilirsiniz.

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Düdüklü tencere kullanımı aslında oldukça kolaydır ve düdüklü güvenilir bir mutfak aletidir. Bazen yanlış kullanım sonucunda istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Böyle bir aksilik yaşamamak için tedbiri elden bırakmamalısınız. Bu konuda ilk dikkat etmeniz gereken nokta düdüklü tencereyi ağzına kadar doldurmamaktır. Eğer düdüklüyü ağzına kadar doldurursanız buhar dışarı çıkamaz ve içeride sıkışabilir. Bu nedenle düdüklüye malzemeleri koyarken içinde havanın dışarı çıkmasına yetecek kadar boşluk olmasına dikkat edin.

Düdüklü tencerelerin özelliği kapak kısımlarında bulunan ve düdük ismi verilen subaptır. Bunun yanlış kullanımı düdüklünün patlamasına sebep olabilir. Düdüklü tencereyi ocağın üzerine koyduktan sonra hava çıkışının sağlanabilmesi için düdüğü dik duruma getirmeniz gerekiyor. Eğer yeni model bir düdüklü kullanıyorsanız bu sistem otomatik olduğundan sizin bir şey yapmanıza gerek yoktur. Ocağın üzerindeki düdüklü ötmeye başladığı zaman bunun düdüğünü indirmeniz gerekiyor. Buradan sonrasında ocağın altını kısın ve yemeğin pişmesi için yeterli süre bekledikten sonra ocağın altını kapatın.

Ocağın altını kapattıktan sonra düdüklüyü hemen ocağın üzerinden alıp, kapağını açmaya çalışmayın. Ocak kapalı olsa bile içindeki ısının etkisi ile hala kaynama ve basınç devam ettiği için istenmeyen bir kaza yaşanabilir. Ocağı altını kapattıktan sonra bir süre buharın dağılmasını bekleyin ve ardından içindeki havanın çıkmaması için düdüğü tekrar dik duruma getirin. Düdüklü tencerenin içindeki hava tamamen çıkmadan kapağını açmaya çalışırsanız içindeki basınç nedeni ile kapağı açmanız mümkün olmayabilir. Herhangi bir aksilik yaşamamak için düdüklü tencerenin tamamen soğumasını bekleyin. Tencere soğuduktan sonra kapağı gönül rahatlığı ile açabilirsiniz.

Bu yazımızda düdüklü kullanırken nelere dikkat edilmeli? sorusunun cevabı olabilecek püf noktalarını sizlerle paylaştık. Siz de bu yazdığımız detaylara dikkat ederek düdüklü tencereyi daha güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir