Kurabiye Yapmanın Püf Noktaları

Kurabiye yapmanın püf noktaları başlığı altında evde lezzetli kurabiye pişirmek için gerekli olan bilgileri bulabilirsiniz. Kurabiye çay saatlerinin en sevilen hamur işlerinden birisidir. Tatlı, tuzlu, sade, kakaolu, baharatlı, kuru meyveli, tarçınlı gibi birçok farklı kurabiye çeşidi bulunmaktadır. Çay ve kahvenin yanına çok yakışan kurabiye çocuklar için de sütün yanında lezzetli bir atıştırmalıktır. Ev yapımı kurabiye hem daha sağlıklı ve lezzetli hem de damak tadına uygun olduğundan çoğu kişinin tercihidir. Daha önceden evde kurabiye pişirmediyseniz bu yazımızda paylaşacağımız kurabiye yapmanın püf noktaları hakkındaki bilgiler çok işinize yarayacaktır.

Kurabiye Yapmanın Püf Noktaları

Kurabiye; un, yağ, yumurta, yoğurt ya da süt gibi malzemeler kullanılarak yapılan bir hamur işidir. Tatlı bir kurabiye yapılacaksa toz şeker ya da pudra şekeri, tuzlu kurabiye için de tuz ve çeşitli baharatlar kullanılmaktadır. Bunların dışında damak tadına uygun olarak kakao, tarçın, kuru meyve, portakal ya da limon kabuğu gibi farklı malzemeler kullanılarak da harika kurabiyeler yapmak mümkündür. Kullandığınız malzemenin ve emeğinizin boşa gitmemesi için kurabiye yaparken ve pişirirken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunmaktadır.

Kurabiye Nasıl Yapılır?

  • Kurabiye yapımında kullanacağınız malzemeler taze olmalıdır.
  • Yumurta, süt ya da yoğurt gibi malzemeler soğuk olmamalıdır. Bu nedenle kurabiye yapmaya başlamadan önce dolaptaki malzemeleri çıkararak oda sıcaklığında ısınmaları için bekletmelisiniz.
  • Toz şekerin iyice erimesi için ilk olarak derin bir kasenin içine yumurta ve toz şekeri alın. Bunları şeker eriyene kadar güzelce karıştırdıktan sonra diğer malzemeleri de üzerine ilave edin.
  • Kurabiye yaparken unu en son ilave etmelisiniz. Unun hepsini birden kaba boşaltmak yerine yavaş yavaş, kontrollü bir şekilde eklemelisiniz. Böylece hamurun kıvamını daha iyi ayarlamanız mümkün.
  • Kurabiye hamuru kulak memesi kıvamında olmalıdır.
  • Kurabiyeyi yaparken verilen malzeme listesindeki oranları aynı şekilde uygulamalısınız. Eğer malzeme oranını arttırmak isterseniz bu konuda karışıklık olmaması için tüm malzemelerin 2 katı olarak ayarlama yapabilirsiniz.
  • Kurabiye hamurunu acele etmeden güzelce yoğurmalı ve sonrasında yarım saat kadar buzdolabında bekleterek dinlendirmelisiniz. Kurabiye hamurunu bu şekilde dinlendirdiğinizde açmanız ve şekil vermeniz kolaylaşacaktır.
  • Dinlendirdiğiniz kurabiye hamurunu açarak kalıplar yardımı ile istediğiniz gibi şekillendirebilir ya da hamurdan koparacağınız küçük parçalara elinizle şekil verebilirsiniz.
  • Kurabiyenin kabarık olmasını isterseniz hamuruna kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Bisküvi şeklinde bir kurabiye yapacaksanız kabartma tozu kullanmayabilirsiniz.
  • Kurabiyenizin çabuk pişmesi için tepsiyi fırına vermeden önce ön ısıtma yapmanız gerekmektedir.
  • Kurabiye pişirmek için genelde 180 derece ısı tavsiye edilse de ince kurabiye çeşitleri için ideal ısı 165 derece, sürede 15 dakikadır.
  • Fırını kapattıktan sonra kurabiyelerin bulunduğu tepsiyi dışarı almanız gerekiyor. Aksi halde fırının içindeki ısı nedeni ile kurabiye bir süre daha pişmeye devam edeceğinden üzeri gereğinden fazla kızarabilir hatta yanabilir.
  • Fırından çıkan kurabiyeleri 10 dakika kadar ılımaları için beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

Bu yazımızda kurabiye nasıl yapılır? diye merak edenler için konu hakkındaki pratik bilgileri paylaştık. Yaptığınız kurabiyeyi taze olarak muhafaza etmek isterseniz bunları ağzı kapaklı cam kavanozda uzun süre taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir