Mücver Nedir Nasıl Yapılır
Mutfak,  Nasıl Yapılır,  Nedir

Mücver Nedir? Nasıl Yapılır?

Mücver nedir? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını bulabilirsiniz. Mücver Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden birisi olan mücver ana malzemesi kabak olan bir sebze köftesidir. Yağda çıtır çıtır kızaran mücver kimine göre başlı başına bir yemek, kimine göre de harika bir meze çeşididir. Herkesin bu konudaki ortak görüşü ise tadı damakta kalan lezzetidir. Daha önceden mücver pişirmemiş olanlar harika tadına bakarak bunu yapmanın zor olduğunu düşünebilirler. Oysa ki işin püf noktalarını bilip uyguladıktan sonra mücver yapmak oldukça kolaydır. Sevdiklerinizle birlikte ağız tadı ile mücver yemek isterseniz bu yazımızdaki pratik bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Mücver Nedir? Nasıl Yapılır?

Mücver; rendelenmiş kabak, un, yumurta, peynir, dere otu, taze soğan, karabiber ve tuz ile yapılan bir sebze köftesidir. Ana malzemeler bu şekilde olsa da içine pırasa, havuç, kereviz ve daha farklı sebzeler koyularak da yapılan çeşitleri bulunmaktadır. Karabiber dışında damak tadına uygun başka baharatlar da kullanılarak lezzet arttırılabilir. İçinde zengin bir sebze karışımı olduğu için hem lezzetli hem de oldukça sağlıklıdır. Bol yağda kızaran sebze köftesi yanında yoğurtla birlikte her yemek menüsüne yakışır. Orijinal hali yağda kızarmış olsa da isteyenler fırında da pişirebilirler.

Mücver Yapmanın Püf Noktaları

Lezzetli bir mücver yapmak isterseniz mücver yapmanın püf noktaları hakkında vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.

  • Mücveri sadece rendelenmiş kabak, un ve yumurta ile de yapılabilir. Bunların dışında lezzetini arttırmak için yeşil soğan ve dere otu gibi yeşillikler, havuç pırasa gibi sebzeler ve damak tadına uygun baharatlar da kullanılabilir.
  • Mücver yapımında kullanılan malzeme oranı oldukça önemlidir. Kabak fazla kullanılırsa mücver yağda kızarırken dağılacaktır. Gereğinden fazla un kullanılırsa sebze köftesi yerine hamurumsu bir kıvamda olur. Yumurtanın fazla olması halinde ise esnek ve plastik gibi bir köfte olacaktır. Bu tür aksilikler yaşamamak için mücver yapımında kullanılan malzeme oranına dikkat edilmelidir.
  • Mücver yapımında kullanılan taze soğan ve diğer yeşillikler çok ince şekilde doğranmalı ve kabak da rendelenmelidir.
  • Rendelenmiş kabak ve diğer sebzeleri harç olarak karıştırmadan önce bunların suyunu sıkmanız gerekiyor. Aksi halde yapacağınız sebze köftesi sulu bir kıvamda olacağı için kızartırken dağılacaktır.
  • Mücverin çabuk ve çıtır çıtır kızarması için bunları derin bir tava ya da tencerede bol yağın içinde kızartmalısınız. Köfteleri tavaya almadan önce yağın iyice kızmasını beklemelisiniz. Bu şekilde mücver kısa sürede çıtır çıtır kızaracak ve çok fazla yağ çekmeyecektir.
  • Mücver ince olmalıdır eğer kalın olursa kızarması zor olacağı gibi çıtır bir kıvamda da olmayacaktır.
  • Mücver yağda kızardığı için biraz ağır olmakla beraber bunları yağdan aldıktan sonra kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa koyarak fazla yağını çektirebilirsiniz.
  • Yağda kızarmış mücver ağır olur diyorsanız o zaman bunu fırında da pişirebilirsiniz. Her iki şekilde de ortaya harika bir lezzet çıkacaktır.

Mücver yapmanın püf noktaları bu şekilde olup bu detaylara dikkat ederseniz ortaya tadına doyulmaz bir lezzet çıkacaktır. Mücveri yanında yoğurt ya da salata ile birlikte servis yapabilirsiniz. Şık bir sunum yapmak isterseniz mücverleri koyduğunuz servis tabağının kenarına rendelenmiş havuç ya da başka yeşillikler koyarak süsleme yapmanız mümkün. Mücver her ne kadar yağda kızarıyor olsa da sebze ile yapıldığı için sağlıklı bir köfte çeşididir. Kolay yapımı, harika lezzeti ve şık görünümü nedeni ile özel yemek davetlerinin menüsünde rahatlıkla yer alabilir. Bu yazımızda merak edenler için mücver nasıl yapılır? sorusunun cevabı olabilecek pratik bilgiler paylaştık. Siz de bu bilgileri uygulayarak mutfaktaki marifetinizi gözler önüne serebilirsiniz. Evde lezzeti bir patates köftesi yapmak isterseniz daha önceden paylaştığımız patates köftesi nasıl yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir