Lahana Nasıl Pişirilir

Lahana nasıl pişirilir? sorusunun cevabını bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Lahana da tıpkı diğer sebzeler gibi sağlıklı ve doyurucu bir besindir. Sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin yemek menüsünde lahana ile pişirilen yemekler de bulunmaktadır. Beyaz lahana çoğunlukla sarma yapımında kullanılsa da sulu yemek ve çorba olarak da pişirilmektedir. Lahana çorbası sağlıklı ve doyurucu olmasının yanı sıra zayıflama kürü olarak da kullanılmaktadır. Bu yazımızda lahana pişirme yöntemleri hakkında pratik bilgiler ve sağlıklı lahana yemeği tarifleri bulabilirsiniz.

Lahana Nasıl Pişirilir?

Kışın sevilen sebzelerinden birisi olan beyaz lahana haşlaması, sarması, çorbası ve sulu yemeği yapılmaktadır. Lahanayı hangi şekilde pişirecek olursanız olun ilk yapmanız gereken dıştaki yapraklarını koparmak ve sonrasında bunu bıçak ile ortadan ikiye kesmektir. Kestiğiniz lahananın sert olan kısmını kestikten sonra bunu güzelce yıkamanız gerekiyor. Sonrasında lahanayı pişirmek için uygulayacağınız yönteme göre bunu yaprak yaprak ayırmanız ya da doğramanız gerekiyor. Lahana nasıl pişirilir? sorusunun cevabı olabilecek pişirme yöntemleri hakkındaki pratik bilgileri aşağıda paylaşıyoruz.

Lahana Haşlaması

Lahana haşlaması, sarma ya da salata yapımında kullanılmaktadır. Beyaz lahana sert bir sebze olduğu için sarmadan önce yapraklarının biraz yumuşatılması gerekmektedir. Aksi halde çiğ yaprağı sarmak ve pişirmek mümkün olmayacaktır. Sarma yapmak için lahana haşlayacağınız zaman bunu yapraklarına ayırıp her yaprağı kaynar suda 1 dakika kadar bekleterek hafifçe yumuşamalarını sağlamalısınız. Bunu nasıl yapacağınız hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz daha önceden paylaştığımız lahana nasıl haşlanır yazımıza göz atabilirsiniz.

Lahana Yemeği

Lahana yemeği denince ilk akla gelen kapuska olmaktadır. Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden birisi olan kapuskayı daha önce yapmadıysanız vereceğimiz kapuska yemeği tarifi bu konuda işinize yarayabilir.

Gerekli Malzemeler

  • 1 tane orta boy lahana
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 3 su bardağı sıcak su

Kapuska Nasıl Yapılır?

Lahananın dıştaki yapraklarını koparıp alın. Daha sonra lahanayı bıçak yardımı ile ortadan ikiye kesin. Lahananın kalın kök kısmını da bıçak ile keserek çıkarın ve sonrasında lahana yapraklarını ayırmadan bıçak ile ince bir şekilde doğrayın. Doğranmış lahanaları bol su ile yıkadıktan sonra suyunu süzmesi için bir süzgece alın. Kuru soğanın kabuklarını soyun ve bunu yemeklik olarak doğrayın. Pirinci çeşmenin altında yıkayın ve suyunu süzmesi için beklemeye alın. Bu ön hazırlık aşamasının ardından kapuska yapımına geçebilirsiniz.

Tencereye tereyağı ve sıvı yağı alın. Yağlar eridikten sonra soğanı ilave edin ve soğanlar sararana kadar kavurun. Sonrasında tencerenin içine salçayı ilave edin. Birkaç dakika salçayı da kavurduktan sonra doğranmış lahanaları da tencerenin içine alın. Tüm malzemeyi birkaç dakika güzelce karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 15 dakika bu şekilde kavurun. Sonrasında sıcak su, pirinç, tuz ve baharatları da ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte lahanalar yumuşayana kadar pişirin. Bu süre yaklaşık 20 dakikayı bulabilir. Yemek piştikten sonra ocağın altını kapatarak soğutmadan servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Kapuska yemeği yapımında pirinç yerine bulgur da kullanabilirsiniz. İsterseniz bu yemeği kıymalı ya da etli olarak da pişirebilirsiniz. Etli kapuska yapmak isterseniz bu tarife daha önceden paylaştığımız kapuska nasıl yapılır yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Lahana Sarması

Zeytinyağlı lahana sarması Türk mutfağının sevilen yemek çeşitlerinden birisidir. Daha önceden evde lahana sarması yapmayanlar için aşağıda kolay lahana sarması tarifi paylaşıyoruz.

Gerekli Malzemeler

  • 1 tane orta boy beyaz lahana
  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

Sarmayı pişirmek için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 su bardağı sıcak su

Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Lahana sarması yapmaya ilk olarak yaprakları haşlamakla başlayın. Lahananın ortasındaki sert kısmı bıçak ile keserek çıkarın. Daha sonra lahana yapraklarını tek tek dikkatli bir şekilde ayırın. Geniş bir tencerede su kaynatın ve daha sonra kaynar suyun içine yaprakları tek tek alın. Kaynar suda 1 dakika kadar beklettikten sonra yumuşayan lahana yaprağını suyun içinden alın. Tüm lahana yapraklarını bu şekilde haşladıktan sonra diğer aşamaya geçebilirsiniz.

Haşlanan lahana yapraklarının soğumasını beklerken siz de sarmanın iç harcını hazırlayabilirsiniz. İlk olarak soğanların kabuğunu soyun ve bıçak ile küçük bir şekilde doğrayın. Pirinçleri çeşmenin altında yıkayarak nişastalarını giderin ve bunları bir süzgece alarak sularının süzülmesi için beklemeye alın. Bir tavanın içine zeytinyağını alın ve yağ ısındıktan sonra içine soğanları ilave edin. Soğanlar sarardıktan sonra tavanın içine domates ve biber salçasını alın, yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri de ilave edin. Yarım çay bardağı kadar da su ekledikten sonra pirinçler biraz yumuşayana kadar pişirin. Son olarak tuz ve baharatları da ilave edin. Tüm malzemeyi güzelce karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Tüm bu aşamalardan sonra haşlanmış lahana yaprakları ve sarma içi hazır. Şimdi sıra geldi lahana sarmasını yapmaya.

Lahana yaprakları büyük ise bunların ortasındaki sert beyaz kısmı bıçak ile keserek çıkarın. Sarma içinden bir kaşık kadar alın ve bunu lahana yaprağının uç kısmına koyarak parmaklarınızla biraz daha yaydırın. Daha sonra yaprak sarması yapar gibi lahana yapraklarının iki tarafını içe doğru kıvırarak sarmayı yapın. Sardığınız lahanaları yayvan bir tencereye yerleştirin. Bunların üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı, biraz tuz ve 1 su bardağı da sıcak su ilave edin. Bu şekilde kısık ateşte lahana yaprakları yumuşayana kadar pişirin. Tencerede su azaldığı halde sarma henüz pişmediyse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Lahana sarması tencerede ortalama 40 dakikada pişecektir. Pişme süresinin daha kısa olması isterseniz lahana sarmasını düdüklüde de pişirebilirsiniz. Düdüklüde lahana sarmasının pişme süresi 20 dakikadır.

Zeytinyağlı lahana sarması yapımı bu şekilde olup, isterseniz sarmayı kıymalı olarak da yapabilirsiniz. Zeytinyağlı lahana sarmasını soğuk ya da ılık olarak servis edebilirsiniz. Sarmanın lezzetini arttırmak için yanında yoğurt ile birlikte servis yapabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlerle lahana nasıl pişirilir başlığı altında bu sebze ile yapabileceğiniz kolay ve lezzetli tarifleri paylaştık. Siz de evde lahana yemeği pişirmek isterseniz bu tariflerden istediğinizi uygulayabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir