
Hamilelikte Aşerme
Hamilelikte aşerme, anne adayında bazı besinlere karşı oluşan aşırı istek veya tiksinti, bununla beraber görülen mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerdir. Aşerme olarak adlandırılan bu durum hamileliğin ilk müjdecilerinden olduğu için anne adayları tarafından sevinçle karşılanmaktadır. Biz de bu yazımızda anne adayları ve merak edenler için hamilelikte aşerme neden olur, hangi aylarda ortaya çıkar, ne zaman biter, aşermenin anne ve bebeğe etkileri gibi merak edilen konuları araştırdık.
Hamilelikte Aşerme Neden Olur
Hamilelerin neden aşerdiğine dair kesin veriler olmamasına rağmen, uzmanlar bu durumda hamilelik döneminde oluşan hormon değişiklikleri veya kan şekeri seviyesi değişikliğinin etkili olduğu görüşündeler. Bu dönemde aşırı gelişen koku alma duyusu sonucu bazı gıdalara, yemek vb kokulara karşı aşırı bir hassasiyet gelişebilmektedir. Aşerme her hamilede aynı şekilde gelişmeyebilir. Kimisinde sadece bazı gıdalara karşı bir istek söz konusu olurken, bazı hamileler aşermenin tüm belirtileriyle karşı karşıya kalabilirler. Hamilelerin kimi bu dönemi rahat geçirirken, bazıları oldukça zor bir süreç yaşayabilmektedir.
Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Ortaya Çıkar
Diğer hamilelik belirtilerinde olduğu gibi aşerme de hamileliğin ilk 3 ayında ortaya çıkmaktadır. 7 ila 12. haftalar arasında meydana gelen aşerme 4. ayda son bulmaktadır. Çok ender durumlarda 5. ayda da devam ettiği saptanmıştır.
Hamilelikte Aşerme Bebek ve Anne İçin Zararlı Mıdır
Aşermenin anne ve bebek açısından zararlı olup olmadığı, durumun gidişatıyla ilgilidir. Normal besinlere karşı duyulan istek, bazı gıdalardan tiksinme gibi normal sayılabilecek durumlarda aşerme anne ve bebek için herhangi bir tehlike teşkil etmeyebilir. Fakat anne adayında beslenme bozukluğu veya kansızlık belirtilerine işaret eden, gıda dışındaki maddelere karşı duyulan aşı istek mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu gıdalar arasında; toprak, kil, kiremit tozu, limon tuzu, un, nişasta, kabartma tozu sayılabilir. Aşermenin mide bulantısı ve kusma ile bir arada görüldüğü durumlarda, bu belirtiler anne adayının normal beslenme düzenini etkilemiyorsa zararlı sayılmayabilir. Fakat aşırı bir tiksinme ve kusma durumundan ötürü hamile yeterli düzeyde beslenemiyorsa, bu durum anne ve bebek için ciddi bir risk meydana getirebilir. Bu tür durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Aşeren Hamileler Ne Yapmalıdır
Aşermek, yukarıda da bahsettiğimiz gibi hamileler için doğal bir süreçtir. Olağan dışı bir durum olmadığı sürece endişelenmeye gerek yoktur. Anne adayları eğer dikkat ederlerse canlarının çektiği gıdalarının çoğunun bebekleri ve kendileri için faydalı olduğunu, tiksindikleri yiyeceklerin ise zararlı olabilecek gıdalar arasında bulunduğunu farkedeceklerdir. Hamileliğin ilk aylarında ortaya çıkan aşerme bebek için koruyucu bir kalkan özelliğine sahiptir. Bu nedenle hamileler kendilerine ve bebeklerine zararı olmayacağını düşündükleri, canlarının çektiği gıdaları yemeliler. Bu konuda herhangi bir sorunları ve çekinceleri olduğu zaman bunu çekinmeden doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Hamilelikte aşerme son bulduktan sonra anne adayları normal beslenme düzenlerine geri dönerler. Aşermenin hamileliği olumsuz etkileyecek şekilde gelişmesi halinde gerekli tedbirler alınarak, tedavi gerçekleştirilir.

