Nohut Nasıl Haşlanır

Nohut nasıl haşlanır? diye merak ediyorsanız bu yazımızda konu hakkında paylaşacağımız pratik bilgiler işinize yarayabilir. Lezzetli ve sağlıklı bir bakliyat olan nohudun yemeği, salatası ve mezesi yapılmaktadır. Hatta haşlanmış nohut börek yapımında iç harcı olarak da kullanılmaktadır. Mutfağa girmeye yeni başladıysanız lezzetli bir nohut yemeği pişirmek için öncelikle bu bakliyatı nasıl haşlayacağınız öğrenmeniz gerekiyor. İyi haşlanmış bir nohut ile yapacağınız yemek, salata ve meze hem görünümü hem de lezzeti ile sizi memnun edecektir. Bu yazımızda nohudu haşlamadan önce yapmanız gerekenler ve nohudun haşlama süresi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Nohut Nasıl Haşlanır?

Nohut haşlamak için 1 gün öncesinden bunu suda bekletmeniz gerekiyor. Bunu yapmamızın sebebi nohudun gazını almaktır. Eğer bakliyatı suda ıslatmadan pişirirseniz yedikten sonra midede şişkinlik ve gaz gibi sorunlar oluşabilir. Bunu önlemek için nohudu haşlamadan 1 gece önce geniş bir kabın içine alın ve üzerini geçecek kadar ılık su ilave ederek bu şekilde bekletin. Ertesi gün suyunu süzerek güzelce yıkadıktan sonra nohut haşlamaya hazırdır.

Nohudu tencerede ya da düdüklüde haşlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken geceden ıslattığınız nohudu tencere ya da düdüklüye almak ve üzerini geçecek kadar su ilave ederek, yumuşayana kadar kaynatmak. Kullanacağınız yönteme göre haşlama süresi de değişecektir. Nohut tencerede orta ateşte yaklaşık 1 saatte haşlanırken, düdüklü kullanırsanız bu süre 30 dakikaya kadar düşecektir. Acil bir durum olduğu zaman süreden tasarruf etmek için nohudu düdüklüde haşlamayı tercih edebilirsiniz. Süre yönünden sıkıntınız yoksa tencerede kaynatarak kontrollü bir şekilde haşlayabilirsiniz. Nohudun haşlama süresi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için daha önceden paylaştığımız nohut kaç dakikada haşlanır yazımıza göz atabilirsiniz.

Haşlayacağınız nohudu ne şekilde kullanacağınıza göre kıvamını ayarlayabilirsiniz. Nohudu haşladıktan sonra salata yapacaksanız yeteri kadar yumuşayana kadar haşlamanız gerekiyor. Meze yapacağınız nohudu ezerek kullanacağınız için yumuşak bir kıvama gelene kadar haşlamalısınız. Eğer haşlanmış nohut yemek yapımında kullanılacaksa o zaman hafif diri kalabilir. Sonrasında diğer malzemelerle birlikte bir süre daha kaynatılacağı için istenen kıvamda pişecektir.

Yazımızı sonlandırmadan önce nohut haşlamanın püf noktaları hakkında da biraz bilgi verelim. Haşlayacağınız nohudun ıslatmadan önce içinde çürük olup olmadığını kontrol edin. Ayıkladığınız nohudu yukarıda anlattığımız şekilde geniş bir kabın içinde suya ıslatın ve 1 gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün suyunu süzüp çeşmenin altında yıkadıktan sonra bir tencere ya da düdüklüye alın. Üzerini geçecek kadar su ilave ettikten sonra kaynatın. Nohudu tencerede haşlayacaksanız ilk olarak yüksek ısıda kaynatmaya başlayın ve su kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa getirerek tencerenin kapağını kapatıp haşlamaya devam edin. Bu püf noktalarına ve haşlanma süresine dikkat ederseniz nohudu kolay bir şekilde haşlayabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir