Dolma Nasıl Yapılır

Dolma nasıl yapılır? diye merak edenler için bu yazımızda sorunun cevabını paylaşıyoruz. Dolma sebzelerin içine pirinç ya da bulgur ile hazırlanan iç harç doldurularak yapılan lezzetli bir yemek çeşididir. Farklı sebzelerle yapılan birçok dolma çeşidi bulunmaktadır. Zeytinyağlısından kıymalısına kadar her damak tadına uygun dolma çeşidi bulunmaktadır. Daha önceden dolma pişirmediyseniz bu yazımızda dolma yapımı hakkında paylaşacağımız pratik bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Dolma Nasıl Yapılır?

Dolma yapımı için başta dolmalık biber olmak üzere patlıcan, kabak, patates, domates ve enginar gibi birçok farklı sebze kullanılmaktadır. Taze sebzelerin yanı sıra kurutulmuş dolmalık biber, patlıcan ya da kabak ile de çok lezzetli dolmalar yapılmaktadır. Kurutulmuş sebzelerin ayrı bir tadı ve kokusu olduğu için kuru sebze dolması da çok sevilmektedir.

Dolma içi yapımında genelde pirinç kullanılsa da bulgurla da iç harcı hazırlanabilir. Bu konudaki tercih sizin damak tadınıza bağlıdır. Dolmanın iç harcı için pirinç, kuru soğan, dere otu, maydanoz, taze nane, zeytinyağı, domates ya da salça, dolmalık fıstık, kuş üzümü, tuz ve baharat kullanılmaktadır. İç harcını çiğ ya da pişmiş olarak kullanabilirsiniz. İç harcını önden kavurarak sebzelerin içine doldurursanız yemek daha çabuk pişecektir. Sebzelerin içi doldurulduktan sonra bunlar tencereye sıralanır. Üzerlerine biraz zeytinyağı döküldükten sonra biberlerin yarısına kadar su koyularak yemek pişirilir. Evde lezzetli dolma yapmanın püf noktaları hakkındaki bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Dolma Yapmanın Püf Noktaları

  • Lezzeti bir dolma yapmak için bunun iç harcında doğru malzemeler uygun oranda kullanılmalıdır.
  • Dolma yapımında kullanılacak olan sebzelerin içleri oyulduktan sonra bunlar çok iyi yıkanmalıdır.
  • Dolma yaparken iç harcını sebzelerin yarısına kadar doldurmalısınız. Yemeği pişirirken pirinçler şişeceği için bunların tam olarak doldurursanız pirinçler dışarı taşacaktır.
  • Sebzelerin içini doldurduktan sonra bunlara domates ile kapak yapmalısınız. Bunun için domatesi bıçak ile halka şeklinde keserek içini doldurduğunuz sebzenin ağzını örtmelisiniz. Aksi halde dolma pişerken pirinçler şişerek dağılabilir.
  • Dolmayı ocakta ya da fırında pişirebilirsiniz. Her iki şekilde de çok lezzetli olmaktadır.
  • Dolma yapımında kullanacağınız sebzeler taze ve küçük olursa yemek daha lezzetli olacaktır.
  • Kuru sebzelerle dolma yapacaksanız bunların içini doldurmadan önce sebzeleri bir tencerede haşlayarak yumuşamalarını sağlamalısınız.
  • Dolmanın pişme süresi ortalama 20 ila 25 dakika arasında değişmektedir.

Dolma yaparken işinizi kolaylaştıracak pratik bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaştık. Evde lezzetli bir dolma yapmak isterseniz daha önceden paylaştığımız, biber dolması nasıl yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir