Kuru Dolma Nedir, Nasıl Yapılır?

Kuru Dolma Nedir, Nasıl Yapılır

Kuru dolma nedir, nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunuzun cevabını bulabilirsiniz. Kuru dolma, patlıcan, dolmalık biber ve kabak gibi kurutulmuş sebzelerle yapılan bir yemektir. Kuru sebzelerin kendine has bir tadı ve kokusu olduğu için bu dolma çok sevilmektedir. Evde yazdan kurutacağınız patlıcan ve dolmalık biberlerle kışın harika dolmalar yapabilirsiniz. Evde kurutulmuş sebze yoksa organik gıda satan yerlerden kuru patlıcan ve biber temin edebilirsiniz.

Kuru Dolma Nedir, Nasıl Yapılır?

Daha önceden evde bu yemeği pişirmemiş olanlar, kuru dolma nasıl yapılır? diye merak edebilirler. Kuru dolma yapımında adından da anlaşılacağı gibi kurutulmuş sebzeler kullanılmaktadır. Bu sebzelerin içine hazırlanan iç harcı doldurulduktan sonra pişirilerek afiyetle yenmektedir. Yemeğin yapımında kuru sebzeler kullanıldığı için öncelikle bunların kaynatılarak biraz yumuşatılması gerekmektedir. Bu aşamada dikkatli olmak gerekmektedir. Sebzeleri biraz yumuşayacak kadar haşlamanız gerekiyor. Fazla haşlarsanız bunları doldururken dağılabilirler. Böyle bir sorun yaşamamak için bu detayı göz önünde bulundurmalısınız.

Dola yapımında kullanacağınız kadar patlıcan ve biberi kaynar su dolu bir tencereye alıp 1-2 dakika kadar kaynatın. Sonrasında bunları süzgeç yardımı ile kaynar sudan alarak soğuk suyun içine atın. Sebzeler soğuduğunda süzgeç yardımı ile sudan çıkın. Bu şekilde kuru sebzeleri dolma yapımı için hazırladıktan sonra iç harcını yapmaya geçebilirsiniz.

Kuru Dolma Yapımında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Kuru dolma yapımında kuru dolmalık biber, patlıcan ve kabak gibi sebzeler kullanılmaktadır. İç harcı olarak da pirinç ya da bulgur kullanılır. Bunun yanı sıra kıyma da kullanılabilir. Dolma yapımında kullanılan diğer malzemeler ise; kuru soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu ya da limon tuzu ve tuzdur. İç harcı yapılırken kullanılan baharat çeşidi ve bunların miktarı damak tadına göre değişebilir.

Kuru Dolma Yapmanın Püf Noktaları

Pişireceğiniz yemeğin lezzetli olması kadar görünümü de sizin için önemli ise kuru dolma yapmanın püf noktaları hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var.

  • Kuru dolma yapımında kullanacağınız kurutulmuş sebzeleri önden biraz haşlayarak yumuşamalarını sağlamalısınız.
  • Sebzeleri kaynar suyun içinde 2 dakika kadar haşladıktan sonra kaynar suyun içinden alıp soğuk suyun içinde bekletmelisiniz.
  • Kuru sebzelerin içini tamamen doldurmamanız gerekiyor. Pirinç pişerken şişeceği için malzemenin dolmanın içinden taşmaması için yarısından biraz daha az iç harcı koymalısınız.
  • Sebzelerin içini doldurduktan sonra içindeki malzemenin pişerken dışarı taşmaması için sebzelerin ağzını büzdürerek yapıştırmayı ihmal etmeyin.
  • İçini doldurduğunuz sebzeleri tencerenin içine yanlamasına koyduktan sonra bunları içlerindeki pirinçler yumuşayana kadar pişirmeniz gerekiyor.
  • Dolmanın üzerine salça ile sos yaparak daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
  • Kuru dolmayı önce kısık ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladığında ocağın altını kısın. Kuru dolmanın pişme süresi ortalama 1 saati bulabilir.

Bu yazımızda sizlerle kuru dolma yapmanın püf noktaları hakkında bilgiler paylaştık. Siz de bu bilgilerden faydalanarak evde sevdikleriniz için lezzetli bir kuru dolma yapabilirsiniz. Vereceğiniz yemek davetinde menünüzde yöresel bir lezzet bulundurmak isterseniz kuru dolma pişirebilirsiniz. Taze biber ile lezzetli bir dolma pişirmek isterseniz daha önceden paylaştığımız, biber dolması nasıl yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir