Kuru Biber Dolması Nasıl Yapılır

Kuru biber dolması nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız bu yazımızda kuru biber dolması yapımı hakkında pratik bilgiler bulabilirsiniz. Dolma taze ya da kuru sebzelerle yapılan lezzetli bir yemek çeşididir. Yazın taze biber, patlıcan ve kabakla yapılan bu yemek kışında bu sebzelerin kurusu ile yapılmaktadır. Kuru biber dolması seviyor fakat daha önceden evde pişirmediğiniz için bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız yazımızda vereceğimiz bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Kuru Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Evde kuru biber yoksa organik gıda satan yerlerden kurutulmuş biber alabilirsiniz. Kuru biber dolması yapmak için öncelikle kurutulmuş olan biberleri haşlayarak biraz yumuşamalarını sağlamalısınız. Bunları haşladıktan sonra hazırlayacağınız iç harcını içlerine doldurarak pişirebilirsiniz. Kuru dolma yapımı hakkındaki püf noktalarını öğrenmek isterseniz daha önceden paylaştığımız, kuru dolma nasıl yapılır yazımıza göz atabilirsiniz. Bu harika lezzeti denemek isteyenler için aşağıda, kuru biber dolması tarifi paylaşıyoruz.

Gerekli Malzemeler

  • 20 tane kurutulmuş biber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı ( iç harcını kavurmak için )
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • Birkaç dal maydanoz
  • Birkaç dal dere otu
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı ( dolmayı pişirirken kullanmak için )

Kuru Biber Dolması Yapılışı

İlk olarak kurutulmuş dolmalık biberleri haşlamakla işe başlamalısınız. Bir tencerede su kaynatıp biberleri bu kaynar suyun içine alın. 5 dakika kadar kaynar suda bekleterek biberlerin yumuşamasını sağladıktan sonra bir süzgeç yardımı ile bunları sıcak suyun içinden alın ve süzgecin içinde suyunu süzmesi için bırakın. Siz de bu arada kuru soğanın kabuğunu soyun ve bunu bıçak ile yemeklik olarak doğrayın. Maydanoz ve dere otunu da yıkadıktan sonra bıçak ile ince bir şekilde kıyın. Pirinçleri bir süzgece alıp çeşmenin altında güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Bu ön hazırlık aşamasının ardından kuru biber dolmasının içini hazırlamaya geçebilirsiniz.

Bir tavanın içine zeytinyağını alın ve yağ ısındıktan sonra içine soğanları ilave edin. Soğanlar yumuşayana kadar kavurduktan sonra üzerine domates ve biber salçasını ekleyin. Birkaç dakika da bu şekilde kavurun ve sonrasında pirinçleri ilave edin. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra tuz ve baharatları ilave edin. Tüm malzemeyi güzelce karıştırın ve yarım su bardağı su ekleyerek, suyunu çekene kadar pişirin. İç harcı suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatın ve içine kıyılmış maydanoz ve dere otunu da katarak güzelce karıştırın.

Dolma yapımı için haşlanmış biberler ve iç harcı hazır olduktan sonra biberlerin içine bu harçtan doldurun. Bunu yaparken iç harcını biberlerin yarısından daha az olacak şekilde doldurun. Bu şekilde dolma pişerken şişen pirinçlerin taşmasını önleyebilirsiniz. Biberlerin içini doldurduktan sonra bunların ağzını büzerek birbirine bastırıp yapışmalarını sağlayın. Dolmaları tencereye yan olarak sıralayın ve biberlerin altını kaplayacak miktarda sıcak su ekledikten sonra pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

Ocağın altını kapattıktan sonra 15 dakika kadar yemeği dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Biber dolmasının pişme süresi yaklaşık olarak 45 ila 60 dakika arasındadır. Kuru biber dolma yapılışı bu şekilde olup isterseniz etli olarak da yapabilirsiniz. Bu konudaki tercihi size bırakıyoruz. Evde lezzetli bir kuru patlıcan dolması pişirmek isterseniz daha önceden paylaştığımız, kuru patlıcan dolması nasıl yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir