Cacık Nedir Nasıl Yapılır

Cacık nedir, nasıl yapılır bunu öğrenerek yaz aylarında içinizi ferahlatan ve iştah açan bir mezeyi evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Cacık; yoğurt, su, tuz ve salatalık ile yapılan ve soğuk olarak tüketilen bir meze çeşididir. Cacık yapımında kuru nane, dereotu, zeytinyağı, sirke ve sarımsak gibi malzemeler kullanılarak lezzeti arttırılabilir. Her mevsim evde rahatlıkla yapılabilen bu meze özellikle yaz aylarında yemeklerin yanına çok yakışmaktadır. Ferahlatıcı ve hazmı kolaylaştırıcı özelliği nedeni ile pilav ve sebze yemeklerinin yanın bir kase cacık çok iyi gider. Siz de evde sevdikleriniz için lezzetli bir cacık yapmak isterseniz konu hakkındaki detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Cacık Nedir, Nasıl Yapılır?

Ana malzemesi yoğurt, su, tuz ve salatalık olan cacığın içine bazı malzemeler ilave ederek daha aromatik bir tat elde edilebilir. Ayran gibi yoğurdun sulandırılmış hali olsa da cacığın özelliği içinde salatalık bulunması ve ayrandan biraz  daha koyu olmasıdır. Yapacağınız cacığın lezzetli olması için yoğurdu çok güzel ezmeniz gerekmektedir. Aksi halde içinde kalan topaklar yüzünden cacık istediğiniz lezzette olmayabilir.

Cacık Nedir Nasıl Yapılır
Cacık Nedir Nasıl Yapılır

Cacık yapımında kullanacağınız salatalığı rendeleyebilir ya da bıçak ile ince küpler halinde doğrayabilirsiniz. Bu konudaki tercih size bağlı. Cacığın içine koyacağınız az miktarda zeytinyağı ve kuru nane ise lezzeti arttırmaya yardımcı olacaktır. Vereceğiniz özel yemek davetleri için ferahlatıcı bir meze hazırlamak isterseniz cacığı da seçenekler arasında bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Yoğurt ile kolay meze hazırlamak isteyenler için aşağıda cacık tarifi ve malzeme listesini paylaşıyoruz.

Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı soğuk su
  • 1 diş sarımsak
  • 2 tane salatalık
  • Tuz

Servis için;

  • Kuru nane
  • Zeytinyağı

Cacık Nasıl Yapılır?

Cacık yapımına başlamadan önce salatalıkları güzelce yıkayın ve kabuklarını ince bir şekilde soyun. Daha sonra bunları rendeleyin ya da bıçak ile ince küpler halinde doğrayın. Sarımsağın kabuğunu soyun ve bunu havanda döverek ezin. Bu ön hazırlık aşamasının ardından cacık yapımına geçebilirsiniz.

Derin bir kabın içine yoğurdu alın. Bunu güzelce çırparak ezin. Daha sonra içine azar azar su ilave edin. Koyuluğu istediğiniz kıvama geldikten sonra içine salatalık, sarımsak ve tuzu ekleyerek tüm malzemeyi güzelce karıştırın. Eğer cacık istediğiniz soğuklukta değil ise yarım saat kadar bekletin.

Evde cacık yapımı bu şekilde olup, servis yapacağınız zaman bunu kaselere paylaştırıp üzerine kuru nane ve biraz da zeytinyağı dökebilirsiniz. Afiyet olsun. Evde bol köpüklü bir ayran yapmak isterseniz daha önce paylaştığımız, ayran nasıl yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir