Evde Tarhana Nasıl Yapılır
Mutfak,  Nasıl Yapılır,  Pratik Bilgiler

Evde Tarhana Nasıl Yapılır?

Evde tarhana nasıl yapılır? bunu öğrenerek siz de dışarıdan hazır tarhana çorbası almak yerine evde toz tarhana yaparak, lezzetli çorbalar pişirebilirsiniz. Tarhana un, çeşitli sebze ve otlarla hazırlanan bir toz karışımdır. Bu un şeklindeki karışım suda kaynatılarak çok kolay bir şekilde evde çorba yapılmaktadır. Özellikle soğuk kış aylarında bu çorba pek çok evin mutfağında pişmektedir. Dışarıdan hazır tarhana çorbası almak yerine evde tarhana yapmak isterseniz bu yazımızda konu hakkında pratik bilgiler bulabilirsiniz.

Evde Tarhana Nasıl Yapılır?

Evde tarhana yapmak isterseniz bunun için yazın sıcak havalı günleri tercih edebilirsiniz. Sıcak havada tarhana hamuru çabuk mayalanıp, kuruyacağı için işiniz kolaylaşacaktır. Tarhana hamuru yapımında kullanılan malzeme çeşidi tarife göre değişmektedir. Kimi tarifte yoğurt, kimi tarifte haşlanmış nohut, kimi tarifte farklı ot çeşitleri kullanılmaktadır. Biz bugün sizlerle evde tarhana hamuru yapımı için uygulayabileceğiniz kolay bir tarif paylaşıyoruz. Kışın sıcacık tarhana çorbası içmek isterseniz yaz aylarında evde toz tarhana hazırlamak için kolları sıvayabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • 2 kilo domates
  • 2 kilo kuru soğan
  • 2 kilo kırmızı biber
  • 1 kilo haşlanmış nohut
  • 1 demet taze nane
  • 1 demet maydanoz
  • 1 kilo süzme yoğurt
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 4 kilo un

Bu malzeme listesi ile 2 büyük kavanoz toz tarhana yapabilirsiniz. Acılı tarhana karışımı hazırlamak isterseniz tarhana hamuru yapımı için acı biber kullanabilirsiniz.

Evde Tarhana Yapımı

İşe ilk olarak tarhana hamuru hazırlamakla başlamanız gerekiyor. Tarhana yapımında kullanacağınız sebzeleri güzelce yıkayın ve sularını süzdükten sonra domateslerin tepesindeki yeşil kısımları bıçak ile keserek çıkarın. Kesme tahtasına aldığınız domatesleri iri parçalar şeklinde doğrayın. Kırmızı biberleri bıçak ile ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkardıktan sonra bunları da iri parçalar halinde doğrayın. Kuru soğanların kabuklarını soyup bunları 4 parçaya bölün. Maydanoz ve taze nanenin yapraklarını ayıklayın, bunları suda yıkadıktan sonra kurutun.

Bu ön hazırlık aşamasının ardından haşlanmış nohut, kuru soğan, biber ve domatesleri bir tencerenin içine alın. Üzerine biraz su ilave ederek bunları ocakta kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Ocakta kaynayan malzemeler yumuşayıp püre haline geldiğinde ocağın altını kapatabilirsiniz. Bir süre malzemelerin ılıması için bekledikten sonra ince bir şekilde kıydığınız nane ve maydanozları da karışıma ilave ederek hepsini güzelce karıştırın.

Pürenin fazla suyunu süzdükten sonra bunu mutfak robotundan geçirin. Süzme yoğurt ve kaya tuzunu da ilave ederek güzelce karıştırın. Son olarak içine azar azar un ilave ederek çok sert olmayan kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurun. Tarhana hamurunu bu şekilde hazırladıktan sonra sıra bunu mayalamaya geldi. Hamuru büyük bir tencerenin içine alın. Tencerenin üzerine temiz bir bez örterek güneş görmeyen bir yerde, oda ısısında 3-4 gün bu şekilde bekletin. Bu süre boyunca günde birkaç kez hamuru yoğurarak havalanmasını sağlayın. Bu sürede hamurun cıvıklaştığını fark ederseniz biraz un ilave edebilirsiniz. Hamur ekşi bir koku aldığında mayalanma işlemi tamamdır.

Tarhana hamuru mayalandıktan bundan kopardığınız parçaları temiz bir bez üzerine yayın. Hamurun çabuk kuruması için bu parçaların ince olmasına dikkat etmelisiniz. Hamur parçaları kurudukça bunları ters çevirin. Hamurun kuruma süresi hava sıcaklığına göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 1-2 gün sürebilir. Hamurun rengi açılıp kuruduğunda mutfak robotundan geçirerek toz haline getirin.

Toz tarhanayı geniş tepsilere alarak 1-2 gün daha gölgede kuruttuktan sonra evde tarhana yapımı tamamdır. Toz tarhanayı ağzı kapaklı cam kavanoza alarak, serin ve rutubetsiz bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Evde tarhana çorbası yapacağınız zaman bu toz tarhanadan 2-3 kaşık kullanarak harika bir çorba pişirebilirsiniz. Kendi yaptığınız tarhanadan lezzetli bir çorba pişirmek isterseniz daha önce paylaştığımız tarhana çorbası nasıl yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: