Sakarin Nedir

Sakarin nedir? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını ve konu hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Yapay bir tatlandırıcı olan sakarin, beyaz bir kristal toz görünümündedir. Bu tatlandırıcı kalori içermediği için çoğunlukla şeker yerine kullanılmaktadır. Kilo vermek isteyenler de şeker yerine bu yapay tatlandırıcıyı kullanmaktadır. Şekere alternatif olan bu tatlandırıcının sağlığa zararlı olup olmadığını merak ediyorsanız yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Sakarin Nedir?

Sakarin, normal şekerden 300-400 kat daha tatlı olduğu için tatlı tadı elde edebilmek için az miktarda kullanılmaktadır. Sakarin birçok diyet yiyecek ve içecekte kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra paket gıdalarda da kullanımı oldukça yaygındır. Bunun sebebi sakarin kullanılan gıdaların raf ömrünün daha uzun süreli olmasıdır.

Sakarin Sağlığa Zararlı mıdır?

Son yıllarda kullanımı yaygınlaşmaya başladıkça, sakarin sağlığa zararlı mı? sorusu da gündeme gelmeye başlamıştır. 1970’li yıllarda yapılan bazı çalışmalar sonucunda sakarinin hayvanlarda mesane kanseri gelişimine sebep olduğu belirtilmiştir. İlerleyen zamanlarda insanlar üzerinde yapılan gözlemler, yapay tatlandırıcı tüketimi ile kanser riski arasında bir bağ olmadığını göstermiştir. Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi sakarinin insan tüketimi için güvenli olduğu konusunda görüş birliği içindedir.

Sakarin Hangi Gıdalarda Bulunur?

Sıvı ve granül olarak bulunan sakarin başta diyet yiyecek ve içecekler olmak üzere unlu mamuller, reçel, jöle, sakız, konserve meyve, şekerleme, paket kuruyemiş, tatlı sos ve salata soslarında bulunmaktadır. Bu yapay tatlandırıcı diş macunu ve gargara da dahil olmak üzere bazı kozmetik ürünlerde de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra ilaçlarda ve vitaminlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerde sakarin olup olmadığını paketin üzerine bakarak anlayabilirsiniz. Sakarinin kodu E954 olarak belirlenmiştir.

Günlük Ne Kadar Sakarin Tüketilmeli?

Her şeyde olduğu gibi sakarinin de dozunda tüketilmesi gerekmektedir. Uzmanlar günlük sakarin alımını 5mg/kg olarak belirlemişlerdir. Bu hesaba göre günlük yapay tatlandırıcı tüketiminizi ayarlayabilirsiniz. Sakarin, vücut tarafından metabolize edilmediği için normal şeker gibi kan şekeri seviyesini etkilemez. Bu özelliği nedeni ile diyabet hastaları için şekere alternatif olarak kullanılmaktadır. Kilo vermek isteyenler de dozu aşmamak şartı ile yapay tatlandırıcı tüketebilirler. Diş çürüğünden şikayetçi olanlar da normal şeker yerine sakarin tüketebilirler. Yiyeceklerin kalori değerini merak ediyorsanız daha önce paylaştığımız 1 dilim baklava kaç kalori yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir