Mantar Turşusu Nasıl Yapılır?

Mantar Turşusu Nasıl Yapılır

Mantar turşusu nasıl yapılır? bunu öğrenmek isterseniz yazımızda bu konuda işinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz. Turşu yemeklerin yanında en çok tüketilen gıdalardan birisidir. Farklı sebze ve meyvelerle yapılan birçok turşu çeşidi bulunmaktadır. Dışarıda satılan turşular katkı maddesi içerdiğinden imkanınız varsa evde kendiniz turşu yapabilirsiniz. Farklı lezzetlerden hoşlanıyorsanız yazımızın devamında paylaşacağımız tarif tam size göre.

Mantar Turşusu Nasıl Yapılır?

Evde mantar turşunu ilk defa yapacaksanız bu konuda pratik bilgilere ihtiyacınız olabilir. Turşu yapımı için küçük boy mantarları tercih etmeniz gerekmektedir. Bu sebzenin turşusunu kurmak içinsu, sirke, tuz ve limon tuzu ile salamura suyu hazırlanmaktadır. Ön hazırlık olarak mantarlar yıkandıktan sonra şoklandıktan sonra kullanılmaktadır. Mantarlar büyük ise bunları bıçak ile birkaç parçaya bölerek de kullanabilirsiniz. Son olarak kullanacağınız kavanoz cam ve kapaklı olmalıdır. Malzemeleri koyacağınız zaman kavanozun temiz ve kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Tarifi uygularken kullanacağınız sarımsak ise aromatik bir tat verecektir. Denemek isteyenler için aşağıda ev yapımı mantar turşusu tarifi ve malzeme listesini paylaşıyoruz.

Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo mantar
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 2 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3 diş sarımsak
  • 5-6 dal maydanoz
  • İçme suyu

Not: Listede verilen malzemeler 1 kiloluk cam kavanoz içindir.

Mantar Turşusu Tarifi

Ön hazırlık olarak mantarları güzelce yıkayın. Turşu kurmaya başlamadan önce mantarların haşlanması gerekmektedir. Yalnız bu süre çok uzun olmamalı aksi halde mantarlar eriyebilir. Bir tencereye su koyun ve bunun içine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave ederek suyu kaynatın. Kaynar suyun içine mantarları atıp 3 dakika beklettikten sonra delikli kepçe yardımı ile tencereden alın ve soğuk su dolu bir kaba koyun. Bu şekilde şoklama yaparak mantarlarıı turşu için hazırlayabilirsiniz.

Turşu suyunu tam ölçüsünde hazırlamak için kullanacağınız kavanozun içine sirkeyi boşaltın ve üzerini içme suyu ile tamamlayın. Sirkeli su karışımını bir kabın içine alın. Daha sonra bunun içine toz şeker, kaya tuzu ve limon tuzunu ilave ederek tüm malzemeyi güzelce karıştırarak tuz ve şekerin erimesini sağlayın. Bu aşamadan sonra turşuyu kurmaya başlayabilirsiniz.

Sarımsakların kabuğunu soyduktan sonra bunları bıçak ile 2-3 parçaya kesin. Cam kavanozun içine doğradığınız sarımsak parçalarından birkaç tane koyun. Daha sonra mantarları kavanozun içine koyun aralara sarımsak yerleştirin. Hazırlamış olduğunuz turşu suyunu kavanoza aktarın ve en üste maydanoz dallarını yerleştirin.

Evde mantar turşusu yapımı bu şekilde olup kavanozun kapağını kapattıktan sonra bunu güneş görmeyen serin bir yerde bir hafta bekletmeniz gerekiyor. Sürenin sonunda enfes mantar turşusu kullanıma hazırdır. Kavanozun kapağını açtıktan sonra bozulmaması için bunu buzdolabında muhafaza etmeniz gerekmektedir. Evde sarımsak turşusu kurmak isterseniz daha önce paylaştığımız sarımsak turşusu nasıl yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir