Süt Nasıl Kaynatılır

Süt nasıl kaynatılır? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabı olabilecek pratik bilgiler bulabilirsiniz. Süt hem çocuklar hem de büyükler için oldukça faydalıdır. İçmek ya da yoğurt, peynir ve krema yapmak için dışarıdan çiğ süt alıyorsanız bunu kullanmadan önce kaynatmanız gerekmektedir. Paket süt kullanıyorsanız bunu kaynatmadan kullanabilirsiniz. Evde daha önceden süt kaynatmadıysanız yazımızın devamındaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Süt Nasıl Kaynatılır?

Süt Nasıl Kaynatılır-1
Süt Nasıl Kaynatılır-1

Evde süt kaynatmak için yeterli büyüklükte bir tencere kullanılması gerekmektedir. Sütü kaynatırken en sık yaşanan sorunlar bunun taşması ya da dibinin tutmasıdır. Bu tür sorunlar yaşamamak için sütü tencereye boşaltmadan önce tencereyi su ile güzelce çalkalayın. Süt kaynarken bunu ara ara tahta bir kaşık ile karıştırın. Sütün taşmaması için tencerenin ağzına tahta kaşık koyabilirsiniz. Süt kaynadıktan sonra ocağın altını kısarsanız bu şekilde de taşmasını önleyebilirsiniz. Alacağınız bu basit önlemler sayesinde sütü taşmadan ve dibi tutmadan kaynatabilirsiniz.

Süt Kaç Dakika Kaynatmak Gerekir?

Çiğ sütün içinde mikrop ve bakteriler bulunduğu için bunu kullanmadan önce kaynatmak gerekmektedir. Sütün çiğ olması gibi gereğinden fazla kaynatılması da sağlık açısından zararlı olabilir. Fazla kaynayan süt besin değerini kaybedeceği için bu konuda gerekli önlem alınmalıdır. Tenceredeki süt kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha pişirip ocağın altını kapatabilirsiniz. Bu şekilde süt bakterilerden arınırken besin değerini de kaybetmeyecektir.

Açık sütü kaynatmaya başlamadan önce bunu süzerek içinde toz ya da başka yabancı cisimlerden arındırabilirsiniz. Bunun için temiz bir tülbent bezi ya da ince delikli süzgeç kullanabilirsiniz. Bu ön hazırlık aşamasının ardından yukarıda bahsettiğimiz şekilde sütü kaynatabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlerle süt  kaynatmanın püf noktaları hakkında bilgiler paylaştık. Evde kaynattığınız sütü hemen kullanmayacaksanız bunun oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra ağzı kapaklı bir kabın içinde güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Kaynattığınız sütü içeceğiniz zaman bunu ocakta ısıttıktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Çiğ süt pişirmek için detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz daha önce paylaştığımız çiğ süt nasıl pişirilir yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir