Erik Kompostosu Nasıl Yapılır?

Erik Kompostosu Nasıl Yapılır

Erik kompostosu nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız bu yazımızda sorunun cevabını bulabilirsiniz. Komposto; erik, üzüm, vişne, kayısı, şeftali, üzüm, kiraz gibi meyvelerin suda şeker ile kaynatılması sonucu elde edilen doğal bir meyve suyu çeşididir. Sıcak havalarda ferahlamak için tüketilebileceği gibi yemekte de tüketilmektedir. Doğal malzemelerle yapıldığı için çocuklar için de oldukça faydalıdır. Bu yazımızda sizlerle evde erik kompostosu yapımı hakkında bilgiler paylaşıyoruz.

Erik Kompostosu Nasıl Yapılır?

Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden olan erik kompostosunu mürdüm eriği ya da kırmızı erik ile yapabilirsiniz. Komposto yapmak için erikleri bütün olarak kullanabilir ya da bıçak ile istenen büyüklükte doğranabilir. Yapacağınız organik meyve suyunun daha aromatik bir tada sahip olması için karanfil ve tarçın kullanabilirsiniz. Sevdikleriniz için evde kolay bir şekilde sağlıklı bir içecek yapmak isterseniz aşağıda vereceğimiz erik kompostosu tarifi bu konuda işinize yarayabilir.

Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo mürdüm eriği ya da kırmızı erik
  • 6 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 4 tane karanfil
  • 1 tane çubuk tarçın

Erik Kompostosu Yapımı

Komposto yapımına başlamadan önce erikleri bol su ile güzelce yıkayın. Daha sonra bunları ortadan ikiye bölerek içindeki çekirdekleri çıkarın. Çekirdeğini çıkardığınız erikleri bu şekilde kullanabileceğiniz gibi isterseniz bıçak ile birkaç parçaya da kesebilirsiniz. Bu konudaki tercihi size bırakıyoruz.

Bu ön hazırlık aşamasının ardından erikleri geniş bir tencerenin içine alın. Üzerine belirtilen miktarda su ve toz şeker ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatarak kaynatmaya başlayın. Bu şekilde erikler yumuşayana kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Bir süre kompostonun soğumasını bekledikten sonra içine karanfil ve tarçını ilave edebilirsiniz.

Evde erik kompostosu yapımı bu şekilde olup tariften de anlaşılacağı gibi oldukça kolaydır. Komposto yapımında kullanacağınız toz şeker ve su oranını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Erik kompostosunu soğuttuktan sonra bardakta ya da kasede servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Evde organik limonata yapmak isterseniz daha önce paylaştığımız limonata nasıl yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir