Fırında Karışık Dolma Tarifi

Fırında Karışık Dolma Tarifi

Fırında karışık dolma tarifi ile siz de evde sevdikleriniz için lezzetli bir yemek pişirebilirsiniz. Türk mutfağının sevilen yemek çeşitlerinden birisi olan dolma biber, patlıcan, kabak, patates ve domates gibi sebzelerle yapılmaktadır. Sebzelerin içi oyularak sade ya da kıymalı pirinç harcı ile doldurulmaktadır. İçi doldurulan sebzeler tencerede ya da fırında pişirilmektedir. Dolmayı sadece tek sebze ile yapabileceğiniz gibi isterseniz karışık sebzelerle de yapabilirsiniz. Biz bugün sizlerle fırında karışık dolma yapımını paylaşmak istiyoruz.

Fırında Karışık Dolma Tarifi

Dolmayı zeytinyağı ile pişirerek soğuk olarak servis etme imkanı olduğu için yazın da bu yemeği pişirebilirsiniz. Yanına ayran ya da salata yaparak sevdiklerinize güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. Akşam yemeği ya da özel yemek davetlerinizde lezzetli bir yemek pişirmek isterseniz aşağıda vereceğimiz karışık fırında dolma tarifinden faydalanabilirsiniz. Vereceğimiz malzeme listesi 4 kişilik dolma yapımı içindir. Yemeğin yapımında damak tadınıza uygun baharatlardan istediğiniz miktarda kullanabilirsiniz.

Fırında Dolma
Fırında Dolma

Gerekli Malzemeler

  • 4 tane dolmalık biber
  • 1 tane patlıcan
  • 2 tane kabak

Dolmanın içi için;

  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tane kuru soğan ( eğer soğan küçük ise 2 tane kullanabilirsiniz. )
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yemeğin sosu için;

  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Fırında Karışık Dolma Nasıl Yapılır?

Ön hazırlık aşaması olarak patlıcanın kabuğunu soymadan bıçak ile ortadan ikiye kesin. Kabakların kabuklarını sebze soyacağı ile tırtıklı olarak soyun. Dolmalık biberlerin sap kısmını içe doğru bastırarak çıkarın. Biberlerin içindeki tohumları güzelce temizleyin. Sebze oyacağı yardımı ile patlıcan ve kabakların içini oyun. Daha sonra sebzeleri güzelce yıkayın ve kararmamaları için tuzlu suda bekletin.

Dolmanın iç harcı için; pirinci ayıklayın, güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Bunu derin bir kabın içine alın. Soğan ve sarımsakların kabuğunu soyup bunları ince bir şekilde doğrayarak pirince ilave edin. Maydanozu yıkadıktan sonra bıçak ile ince ince kıyın. Bunu da kasenin içindeki malzemeye ekleyin. Sonrasında diğer malzemeleri de ilave ederek hepsini güzelce karıştırın.

Hazırladığınız pirinçli dolma harcını sebzelerin içine bir kaşık yardımı ile yarısına kadar doldurun. Bunlara domates ile kapak yapın. İsterseniz biberlerin sap kısmını ve kabaklardan kestiğiniz halka şeklindeki parçaları da kapak olarak kullanabilirsiniz. Dolmaları bu şekilde hazırladıktan sonra bunları borcam ya da fırın tepsisine dik olarak sıralayın.

Bir kasenin içine sıcak su ve salçayı alarak bunları güzelce karıştırın. Salçalı suyu borcama dökün. Dolmaların üzerine zeytinyağı döktükten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Fırında dolmanın pişme süresi yaklaşık 20-25 dakika kadardır.

Evde fırında karışık dolma yapımı bu şekilde olup isterseniz dolma yapımında patates ve domates gibi sebzeler de kullanabilirsiniz. Afiyet olsun. Lezzetli bir patates dolması yapmak isterseniz daha önce paylaştığımız kıymalı patates dolması tarifi yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir