Bebeklerde İshal, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde İshal Nedenleri ve Tedavisi

Dünya genelinde ve ülkemizde ishal nedeni ile bebek ölümleri gerçekleşiyor. Bu sebeple bebeklerde ishal durumunun iyi değerlendirilmesi, tedavisinin yapılması önemli. Dışkılama sayısında görülen artış ve dışkının sıvı halde olmasına ishal denir. Ancak bazı durumlarda dışkıda kan da görülür. İshal her yaştan bireyde görülür fakat bebeklerin bünyesi yetişkinlerden farklı olduğu için bebeklerde ilerleyince ölüme bile neden olabilir. Bu nedenle bebeklerde bu tür bir sorun görüldüğü zaman vakit kaybetmeden gerekli tedbir alınmalı. Bu yazımızda ishal hakkında merak edilen soruların cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz.

Bebeklerde İshal Tedavisi
Bebeklerde İshal Tedavisi

Bebeklerde İshal Belirtileri Nelerdir

İshalde erken teşhis çok önemli. Teşhis için aşağıdaki maddelere dikkat etmek lazım…

  • Gereğinden fazla ve sulu olarak dışkılama
  • Bulantı ve kusma
  • Yüksek ateş
  • Karın ağrısı
  • Gereğinden fazla uyku
  • İştahsızlık
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde emme ihtiyacının azalması
  • Yorgun ve bitkin görünüm

İshal Nedenleri

İshale neden olan bakteri ve virüsler genelde iyi dezenfekte edilmemiş içme suları ile vücuda geçerler. Bu sularla yıkanan meyve ve sebzelerin tüketilmesi de ishale neden olur. Sağlıksız yiyecek ve içecek tüketimi, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, bağışıklık sisteminin zayıf olması da ishale zemin hazırlayan detaylar arasında bulunmaktadır. bu nedenle iyi beslenmeyen ve yeterli miktarda su içmeyen bebeklerin ishal olma riski daha fazladır. Emziren annelerin beslenmesine dikkat etmemesi halinde su ve yiyecek yolu ile alınan bakteri ve virüsler bebeğe de geçer. Bu nedenle emziren bayanlar bu konuda gereken hassasiyeti göstermelidir. Kullanılan hazır mama ve  meyve suları da ishal nedenleri arasında yer alır.

İshal Tedavisi

İshalde tedavi nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. İshal beraberinde sıvı ve tuz kaybını da getirdiği için ilk etapta bu sorun çözülmelidir. Bunun için vücuttaki sıvı ve tuz kaybı normal seviyede ise ağız yolu ile, aşırı sıvı ve tuz kaybı söz konusu ise damar yolu ile takviye yapılması gerekir. Ağız yolu ile sıvı ve tuz takviyesi uygulaması içinse evde özel bir karışım hazırlanabilir. Bu karışım için ilk olarak 5 su bardağı suyu kaynatın soğusun. Soğuyan suya 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ilave edin. Tüm bu malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı bebeğe mümkün olduğu kadar sık içirin. Bunun yanı sıra ishal geçene kadar bebeklere yağsız ve posasız gıdalar verilmelidir. İshal tedavisi konusunda aceleci davranılmamalıdır. Gerekli tedavi uygulandığı taktirde bebeğin dışkısı yavaş yavaş normale dönecektir.

İshal belirtileri dikkatli gözlenmeli, bebeğin dışkısında kan görülür ya da aşırı sulu olur ise hemen doktora gidilmelidir. İshal ortalama 3 gün ile 1 hafta arası sürer. Bazı durumlarda iyileşme süreci 2 haftayı bulur. Bebeklerde sıkça karşılaşılan bir diğer sorun olan hıçkırık için bebeklerde hıçkırık yazımızı da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap videolarımız için Youtube kanalımıza da ücretsiz abone olabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir