
Ketojenik Diyet Nedir
Ketojenik diyet, son yıllarda popülerleşen bir diyet türüdür. Bu diyet türü, uzun yıllar bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olması için uygulanmıştır. Ancak günümüzde yaygınlaşmasının sebebi, tedavi desteklemek değil, kilo vermektir. Diğer diyet programlarına göre uygulanması daha zor olan ketojenik diyet nedir sorusunun cevabını yazımızın devamında sizler için paylaştık. Siz de bu diyet hakkında daha detaylı bilgi almak için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Makale İçeriğinde Neler Var
Ketojenik Diyet Nedir
Ketojenik diyet, en kısa tabir ile ağırlıklı olarak yağların tüketildiği bir diyet türüdür. Çoğu diyet ve sağlıklı beslenme programında tüketilmesi yasak olan besinler, bu diyette temel besin maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Ketojenik beslenmede karbonhidrat oranı düşük, protein oranı orta ve yağ oranı yüksektir. Özellikle karbonhidratlı besinler konusunda katı kuralları olan bir diyettir. Bu özelliğinden dolayı uygulanması zordur. Uzun süre uygulanması önerilmez. Uygulayan kişilerde sağlık sorunları ortaya çıkabileceği için düzenli olarak tıbbi kontrolden geçmeleri gerekir. Kilo vermek için uygulanmadan önce mutlaka bir beslenme uzmanına danışılması gerekir.
Ketojenik diyetlerin içeriğinde genel olarak mayonez, krema, kaymak gibi yağ depoları vardır. Yasak besinler listesinde ise unlu mamuller, ekmek, tahıllar gibi karbonhidrat kaynakları vardır. Bu diyet türü metabolizmal bazı hastalıkların tedavi sürecinde desteklemek için hastalara öneriliyor. Epilepsi hastalarının hastalık seyrinde olumlu etkileri saptandığı için yoğun nöbet dönemlerinde hastalara öneriliyor. Bunun yanında Parkinson, Alzheimer, beyin ve sinir sistemi hastalıkları, otizm, bazı ruhsal ve mitokondriyal hastalıkların tedavisinde de pozitif etki etmesi için uygulanıyor.
Ketojenik Diyet Planlaması
Bu diyetler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Uzmanlar uygulanma amacı, kişinin durumu ve genel sağlığını göz önüne alıp belirlenen orana göre diyet listesi belirler. Bu listenin belirlenmesinde 5/1, 4/1, 3/1, 2/1, 1/1 gibi oranlardan biri kullanılır. Oran, diyette yer alan toplam yağ miktarının karbonhidrat ve proteinlerin toplamına olan oranını gösterir. Değerin payı yağ miktarını payda kısmı ise geri kalan besin miktarını gösterir. Yağ oranı yükseldikçe diyetin uygulanması da zorlaşır.
Normal beslenme düzenine sahip olan insanlarda vücut ihtiyaç duyduğu enerjiyi karbonhidratlardan sağlar. Karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda yağlara başvurur. Ketojenik beslenmede karbonhidrat olmadığı için enerji ihtiyacını ikinci seçenek olarak yağlardan karşılar. Bu durum vücutta keton cisimciklerinin açığa çıkmasına neden olur. Kanda keton cisimciklerinin aşırı artışı ketozis adı verilen şok tablosuna neden olur. Bu sebeple ketojenik diyet yapanların düzenli olarak kan ve idrar testi ile keton artışları kontrol edilmelidir.
Ketojenik diyet uygulamasında beklenmeyen bir etki görüldüğünde hemen doktora danışılması gerekir. Kişilerin kendi kendilerine bu diyeti uygulamaları sağlıklarını olumsuz etkiler. Doktor önerisi ile uygulanan bu tür diyetlerde mutlaka ketojenik planlama tablosuna uyulması gerekir. Yazımızı beğendiyseniz Vejeteryan Diyet Nedir konumuza da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap hobi videoları için Youtube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

