
Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir
Ketojenik diyet, diğer diyet uygulamalarına göre fazla riskli bir diyettir. Genel olarak bazı hastalıkların tedavisinde yardımcı beslenme programı olarak uygulanan bu diyetin mutlaka uzman kontrolünde yapılması gerekir. Son dönemlerde kilo vermek için de yaygın şekilde uygulanan ketojenik diyetin zararları nelerdir gelin birlikte bakalım…
Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir
Tüketilen besinler yönünden diğer diyetlerden daha farklı olan ketojenik diyetin uygulanması oldukça zordur. Diyet sırasında tüketilmesi yasak olan besinlerin başında karbonhidratlar gelir. Bu da unlu mamüller, tahıllar gibi ilk akla gelen karbonhidratlı besinlerin dışında bazı sebze ve meyvelerin de tüketilmemesi anlamına gelir. Vücudun gün içinde gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayan bu karbonhidratların yerine yüksek yağ oranına sahip besin tüketilir. Bu da vücudun genel dengesinde bazı değişikliklere neden olur. Kandaki keton cisimciklerinin artış göstermesine neden olan bu beslenme düzeni, uzun süre ya da bilinçsizce uygulandığında kişilerin zarar görmesine neden olur. Aşağıda maddeler halinde ketojenik diyetin zararları konusunu sizler için paylaştık. Bu diyeti uygulamadan önce mutlaka bu zararların gözden geçirilmesi lazımdır.
- Diyetin en büyük zararı kanda artış gösteren keton cisimciklerinin neden olduğu şok etkisidir.
- Ketojenik diyet lifli besinlerin en az miktarda tüketildiği beslenme düzenlerinden birisidir. Bu durum kişinin kabızlık sorunu yaşamasına neden olur.
- Diyet ile vücudun genel işleyişinde değişiklik oluşur. Bu durum metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Diyetin uygulanmasına son verilince yavaşlayan metabolizma kişinin yeniden kilo almasına neden olur. Bu durum çoğu zaman daha fazla kilo almayı beraberinde getirir.
- Ketojenik diyetler karaciğere yük olur. Bunun için karaciğer hastalığı olanların uygulamamalı.
- Normal beslenen kişilere göre bu diyeti uygulayanların kalp ritim bozukluğu sorunu yaşaması daha yüksek olasılıktır.
- Beyin fonksiyonlarının gerektiği gibi çalışması için glikoza ihtiyacı bulunur. Ketojenik diyette bu ihtiyaç dışarıdan sağlanmadığında kişide bilişsel fonksiyonlarda yavaşlama ve gerilik meydana gelir.
Yukarıda belirttiğimiz ketojenik diyet riskleri ve zararlarını yaşamamak için mutlaka uzman kontrolünde uygulanması gerekir. Doktorun belirlediği süre içinde belirlediği besinler ile uygulanan ketojenik diyetten olumlu sonuç alınır. Aksi halde kişinin genel sağlığında kalıcı zararlar ortaya çıkabilir. Yazımızı beğendiyseniz Ketojenik Diyet Nedir yazımızı da okuyabilirsiniz. Kendin yap hobi çalışmaları içinse Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

