Adenovirüs Nedir, Tedavisi Var Mıdır

Adenovirüs Nedir

Covid-19 salgınının devam ettiği bu dönemlerde her geçen gün bir başka hastalık çeşidi de sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz adenovirüs de, bu hastalıklardan birisi… Daha çok göz bölgesini etkileyen bu virüs, salgın öncesinde de özellikle kış mevsimi aylarında sıkça görülüyordu. Salgın ile birlikte yeniden gündeme gelen adenovirüs nedir, tedavisi var mıdır hakkında detayları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Adenovirüs Nedir, Tedavisi Var Mıdır

Adenovirüs, insanlarda göz ve üst solunum yollarını etkileyen bir virüs türüdür. İnsanları enfekte edebilen toplam 88 tür adenovirüs olduğu biliniyor. Bu türlerden bazıları hafif şekilde kişiyi etkilerken bazıları ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kişiden kişiye bulaştığı için teşhis edilmesinden sonra hastanın diğer kişiler ile yakınlaşmalarına dikkat etmesi gerekir. Zaman zaman kalabalık ortamlarda salgın şeklinde görülen bu virüsün aşısı vardır. Okul, fabrika, askeriye gibi kalabalık alanlarda uygulandığında yayılması ve bulaşması önlenebilir.

Adenovirüs Nasıl Bulaşır

Adenovirüs, diğer virüs türleri gibi yeterli önlemler alınmadığında kalabalık ortamlarda hijyen sağlanmadığında bulaşabilir. Genel olarak;

  • Bu virüsü taşıyan hasta bir kişi ile dokunma, el sıkışması, öpme gibi yakın temas durumlarında…
  • Hasta olan kişinin öksürme ve hapşırması ve diğer kişilerin yakınlarında bulunması halinde…
  • Virüsün bulunduğu bir nesneye veya yüzeye dokunduktan sonra elleri yıkamadan ağza, buruna veya gözlere dokunma durumunda…
  • Yeterli miktarda temizliği yapılmayan yüzme havuzları gibi su yoluyla bulaşabilir.

Adenovirüs Belirtileri

Bu virüs türleri her kişide farklı bölgeleri etkileyebilir ve farklı belirtiler gösterebilir. Aşağıda maddeler halinde verdiğimiz belirtilerin hepsinin bir hastada olmasına gerek yoktur. Bazen sadece tek bir belirti var olması durumunda bile kişide bu virüs görülebilir.

  • Gözde tahriş, kızarıklık
  • Boğaz ağrısı ve beraberinde gelen şiddetli öksürük
  • Nefes almada çekilen güçlük
  • Soğuk algınlığı gibi burun akıntısı
  • Ateş
  • İshal
  • Kusma
  • Karında hassasiyet ve şişme

Yukarıdaki belirtilerden bir kaçının görülmesi durumunda hastanede bazı testler ile tanı konulabilir.

Adenovirüs Tedavisi

Adenovirüs tedavisi için her hangi bir özel ilaç kullanımına gerek yoktur. Genel olarak semptomları hafif geçtiği için çoğu zaman ilaç bile kullanılması gerekmez. Semptomların kişiyi rahatsız ettiği durumlarda doktor reçetesi ile belirtilerin hafifletilmesi için ilaçlar alınabilir. Genel olarak hastalara genellikle yatak istirahati, izolasyon, iyi hijyen (yayılmayı önlemek için), reçetesiz satılan ateş düşürücü ilaçlar ve bol sıvı tüketmesi önerilir.

Yazımızı beğendiyseniz Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap hobi çalışmaları için de Youtube kanalımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir