Sebzeleri-Doğrama-Şekilleri
Nasıl Yapılır,  Pratik Bilgiler

Sebzeleri Doğrama Şekilleri

Sebzeleri doğrama şekilleri, salata yaparken ya da yemek pişirirken bu sebzeleri farklı boyutlarda ve şekillerde kesme işlemidir. Bir tarif uygularken yapım aşamasında jülyen, küp, yemeklik, kuşbaşı, halka, yarım ay ya da piyaz olarak doğrayın şeklinde talimatlarla sıkça karşılaşırız. Mutfakla arası iyi olanlar bu tanımlamaları bilirler fakat yeni mutfağa girmeye başlayanlar sebzeleri doğrama yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Sebzeleri doğrama şekilleri onların çiğ ya da pişmiş olarak daha hoş görünmelerini sağlar. Ayrıca yemek pişirirken uygulanan sebze doğrama şekilleri yemeğin daha iyi ve çabuk pişmesine de yardımcı olur. Bu yazımızda sebzeleri doğrama şekilleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Makale İçeriğinde Neler Var

Küp Doğrama

Küp doğrama sebzelerin zar şeklinde doğranmış halidir. Genelde tariflerde domatesi küp küp doğrayın talimatı ile karşılaşırız. Domates dışında soğan, havuç ve biber gibi sebzeler de küp şeklinde doğranmaktadır. Sebzeleri küp doğramak için bunları küçük çubuklar halinde kesmeli ve sonrasında bıçak yardımı ile zar büyüklüğünde doğramalısınız.

Halka Şeklinde Doğrama

Patates, havuç, domates kuru soğan, kabak, patlıcan ve pırasa gibi sebzeler için sıklıkla kullanılan doğrama yöntemlerinden birisi de halka şeklinde doğramadır. Yuvarlak şekilde olan sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra hiç bir şekilde bölmeden, 1 ya da 2 santim kalınlığında kesin. Yapacağınız yemeğe göre sebzeleri istediğiniz kalınlıkta doğramanız mümkün.

Kuşbaşı

Sebzeleri kuşbaşı doğramak için sebzeyi uzunlamasına bölmeli ve sonrasında 1 ya da 2 santim kalınlığında iri küpler şeklinde doğramalısınız. Kuşbaşı doğrama yöntemi küp doğramanın daha büyük halidir. Sulu sebze yemeklerinin çoğunda kuşbaşı doğrama yöntemi kullanılmaktadır. Kızartma yaparken de patates ve patlıcan gibi sebzeleri kuşbaşı keserek yemeğe farklı bir görünüm katabilirsiniz.

Yarım Ay

Sebzeleri yarım ay şeklinde doğramak için bunları bıçak yardımı boylamasına olarak 2 mm kalınlıkta kesin. Yapacağınız yemek ya da salata türüne göre sebzeleri daha kalın da kesmeniz mümkün.

Piyaz

Birçok yemeğin yanında tüketilen piyaz farklı şekillerde tüketilmektedir. Soğanı piyaz olarak doğramak için ilk önce kabuklarını soyun ve bunu bıçak ile ortadan ikiye kesin. Yarım soğanı kesme tahtasının üzerine tersi tahtaya gelecek şekilde koyun. Soğanı yan tarafından yarım ay şeklinde dilimleyin. Bunu yaparken yarım ay dilimlerini ince kesmeye dikkat etmelisiniz.

Yemeklik Doğrama

Yemeklik soğan nasıl doğranır? derseniz ilk olarak soğanın kabuklarını soymakla işe başlayın. Daha sonra soğanı bıçak ile ortadan ikiye kesin ve keseceğiniz parçanın üzerine bıçak ile derin kesikler yapın. Yarım soğanını kesme tahtasına alın ve bıçağı yanlamasına tutarak soğanı dilimler gibi kesin. Yemeklik soğan doğrarken bıçağı çok fazla bastırarak soğanı ezmemeye dikkat etmelisiniz.

Jülyen

Jülyen doğrama şekli çiğ sebzelerin yanı sıra sebze haşlaması ve kızartması yaparken de sıkça kullanılır. Çubuk şeklinde kesilmiş sebzeler ile yemek sunumları daha şık bir hale gelir. Sebzeyi jülyen doğramak için bunu bıçak yardımı ile boylamasına olarak ikiye kesin. Sonrasında sebzeleri istediğiniz kalınlıkta çubuklar halinde doğrayın.

Bu yazımızda merak edenler için sebzeler nasıl doğranır? sorusunun cevabını paylaştık. Siz de yapacağınız yemek ve salata sunumlarının daha şık olması için bu doğrama yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Yazımızı beğendiyseniz Patates Nasıl Doğranır yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap çalışmaları için de Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir