Astigmat Nedir

Astigmat-Nedir-Beliritileri-Nelerdir

Astigmat, en sık görülen görme problemlerinden birisidir. İlerleyen yaşlarda görülebileceği gibi çocuk yaşlarda da görülen bu sorun, ilk dönemlerinde çok fazla belli olmayabilir. Rutin göz muayenelerinde ya da farklı bir göz sorunu için doktora gidildiğinde ilk dönemlerinde belirlenebilen astigmat nedir sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Astigmat Nedir

Astigmat, en kısa tanımı ile görmede bulanıklık olarak tanımlanabilir. Genel olarak hiperopi ve miyop ile birlikte görülen astigmat, tek başına da ortaya çıkabilir. Her iki gözde bu soruna rastlanabileceği gibi sadece tek bir gözde de astigmat olabilir. Bazen her iki gözde de astigmat sorunu olmasına karşılık, dereceleri farklı olabilir. Göz lensinin ya da korneanın yeterli derecede kavisli olmamasından kaynaklanan astigmatın tam olarak sebebi belli değildir.

Astigmat Nedenleri

Astigmat sorunun tam olarak nedenlerinden bahsetmek mümkün değildir. Genelde doğuştan itibaren kişide var olan bu sorun yaş ilerlemesi, gözde ortaya çıkan diğer sorunlar ya da göze uygulanan operasyonlar nedeni ile ilerleyip kişinin görme sorunu yaşamasına neden olabilir. Astigmat genetik yatkınlığı olan bir göz sorunudur. Bu nedenle ailede, özellikle anne ve babada astigmat problemi var ise ilerleyen dönemlerde çocuklarda da aynı problemler ortaya çıkabilir. Genetik yatkınlığın dışında göze alınan darbe, göze uygulanan operasyon ve ameliyatlar, ilerleyen yaş da astigmat sorununun nedenleri arasında sayılabilir.

Astigmat Belirtileri

Astigmat göz sorunu erken dönemlerde fark edilemeyen, ilerleyen dönemlerinde görmede ileri derecede sorunlar ortaya çıkması ile teşhis edilen bir sorundur. Genel olarak astigmat belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Küçük yazıları birbirine yakın iç içe geçmiş olarak görme
  • Gece görüşlerinde problemler
  • Gözde sürekli yorgunluk, ağrı
  • Gözde baskı hissi
  • Bilgisayar kullandıktan sonra etrafa bakınca görmede yaşanan sıkıntılar
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Yakın ve uzak mesafedeki nesneleri tam olarak görememe
  • Çocuklarda yazıları okuyama ve düzgün yazı yazamama

Yukarıdaki belirtilerden bir kaçı mevcut ise özellikle çocuklarda mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gerekir.

Astigmat Tedavisi

Astigmat lazer ile tedavi edilebilen bir göz sorunudur. Eğer erken dönemde teşhis edilirse daha kısa sürede lazer tedavisi ile bu göz sorununun tedavisi yapılabilir. Astigmat tedavisi için mutlaka uzman bir doktordan yardım alınması gerekir.

Yazımızı beğendiyseniz Üroloji Nedir Hangi Hastalıklara Bakar konumuza da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap çalışmaları için de Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir