Bebeklerde İsilik

Bebeklerde isilik

Bebeklerde isilik en sık rastlanan problemlerden birisidir. Bu yazımızda isilik nedenleri, isiliği önlemenin yolları ve isilik tedavisi hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ter kanallarının tıkanması sonucunda vücutta meydana gelen minik kabarcıklar isilik olarak adlandırılmaktadır. Bu küçük kırmızı kabarcıkların yetişkinlerde de görülme ihtimali olsa da bebeklerde daha sık rastlanmaktadır. Sıcak havalarda daha çok görülen bu cilt problemi ciddi bir soruna yol açmasa da bazı durumlarda yanma ve kaşıntı yaparak bebeğe rahatsızlık verir. Sarışın ve açık tenli bebeklerin daha hassas bir cilt yapısı olduğundan isilik görülme olasılığı daha yüksek. Çoğunlukla vücudun kol, diz kapağının arkası, alın, göz kapağı, burun, göbek, göğüs ve popo bölgesinde görülür.

Bebeklerde İsilik

İsilik Nedenleri

  • Aşırı sıcaklar isiliğin başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır
  • Bebeklere giydirilen kalın kıyafetler
  • Bebeğin vücudunun terli bırakılması ve yeterice yıkanmaması
  • Ateşli hastalık dönemlerinde artan vücut ısısı ve aşırı terleme
  • Alkol içeren cilt bakım ürünlerinin bebeğe uygulanması
  • Vücudu sıkan ve hava almasını önleyen dar ve sıkı kıyafetler
  • Naylon külot kullanımı

Tüm bunların dışında bebeğin uyuduğu odanın aşırı sıcak olması halinde kış mevsiminde de isilik görülür. İsilik nedenleri hakkında gereken bilgilendirmeyi yaptıktan sonra merak edilen bir diğer sorunun cevabına geçebiliriz.

İsilik Belirtileri Nelerdir

Bu cilt sorunu gözle görülebildiği için teşhisi kolay olur. Bebeğin vücudundaki açık ya da koyu kırmızı renkteki döküntüler isiliğin tanısında oldukça önemli. Bu kabarcıklar iltihaplı ya da iltihapsız olur. Bu belirtiler görüldüğü zaman vakit kaybetmeden isilik tedavisine başlanması gerekir.

İsilik Nasıl Geçer

Bebeklerde meydana gelen isilik ortalama 3 gün ile 1 hafta arasında değişen sürede kendiliğinden geçer. Bu deri döküntülerinde herhangi bir iltihaplanma olmaması halinde endişelenmemeli. İltihaplı isilik olması halinde kaşıntıyı gidermek için doktorun önereceği kremler uygulanır. Bunun dışında bebeği sık sık yıkamak, vücudunun terlemesini önlemek ve vücudun mümkün olduğunca hava almasını ve kuru kalmasını sağlamak isiliğin iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

Bebeklerde İsilik Oluşumunu Önlemek

Her ne kadar isilik ciddi bir hastalık sayılmasa da bebeğin cildine zarar verme ihtimali vardır. Tedavisi kolay olsa da en iyisi hiç oluşmadan gerekli tedbirleri almaktır. İsiliği önlemek için bebek sık sık yıkanıp vücudu terden ve ıslaklıktan korunmak lazım. Bebek sıcak ortamda çok fazla bulundurulmamalı, kalın, dar ve sıkı kıyafetler giydirilmemeli. Bebeğin kıyafetleri ve nevresim takımı pamuklu kumaştan olmalı. Bel lastiği sıkı olan naylon külotlar da isiliğe neden olabileceği için bu tür kıyafetler giydirilmemeli. Bebek güneşin zararlı ışınlarından uzak tutulmalı cilt bakımında alkol içermeyen, parabensiz ve hipoalerjik ürünler alınmalı. Bebeğin cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olacak yoğun nemlendirici kullanımından da kaçınılması gerekir.

Bu yazımızda bebeklerde en sık görülen cilt problemlerinden biri olan isilik hakkında bazı bilgileri ve isilik nasıl geçer sorusunun cevabını sizlerle paylaştık. Bebeğinizde bu tür bir problem meydana geldiğinde telaşa kapılmadan gerekli önlemi alarak hemen tedaviye başlarsanız bir kaç gün içinde sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz. Yaz aylarında artan hava sıcaklığı nedeni ile bebeklerde isilik problemi daha çok ortaya çıktığı için bu konuda dikkatli davranılması gerekmektedir.

Yazımızı beğendiyseniz Bebeklerde Hıçkırık yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap çalışmaları için de Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir