Norovirüs Nedir

Norovirüs, her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Okullarda, hastanelerde, kapalı alanlarda, piknik alanlarında, toplu konaklama merkezlerinde yayılması kolaylaşan bu hastalık yılın her döneminde görülmektedir. Özellikle okullardaki ishal ve kusma salgınlarının temel nedeni olan norovirüs nedir belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizler için araştırdık. Gelin şimdi bu bilgilere birlikte göz atalım…

Norovirüs Nedir

Norovirüs dünya genelinde görülür. Yetişkin ve çocuklarda görülen ishal sorununun en büyük nedeni bu virüslerdir. Kişiden kişiye temasla, içme suyu, havuz, bazı deniz hayvanları, taze meyve ve çiğ sebzelerden bulaşabilir. Virüsün vücuda girmesinden sonra 18-72 saatlik bir  kuluçka dönemi vardır. Tamamen vücuttan atılması ise 3 haftaya kadar sürer. Virüs bir kişiye bulaştıktan sonra etrafında bulunan kişilere de bulaşır. Okullarda sınıf arkadaşına, evde aile bireylerine, iş yerinde çalışma arkadaşlarına kolaylıkla bulaşır. Virüsün vücuda girmesinin ardından ilk 24-48 saat en rahatsız edici zaman dilimidir. Bu süreçte hastada halsizlik, kusma, karın ağrısı, ishal durumları meydana gelir.

Norovirüs Belirtileri Nelerdir

Norovirüs belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Genel olarak ilk bulantı ile birlikte karın ağrısı başlar. Başlayan bu karın ağrısı beraberinde ishali getirir. Hasta bir günde 4-8 kere ishal şeklinde dışkılar. Dışkıda her hangi bir mukus ya da kan görülmez. İshal ile birlikte kusma da görülür. Bu kusma ve ishal hastanede yatmaya gerek olacak kadar şiddetli değildir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar, küçük çocuklar ve hamilelerde zaman zaman hastaneye yatma durumu söz konusudur.

Norovirüs Tanısı ve Tedavisi

Norovirüs vakalarının tanısı genel olarak mikrobiyolojik inceleme ile konulur. Hastanın dışkısında ya da kusmuğunda çok sayıda virüs bulunacağı için sonuç genel olarak pozitif çıkar. Norovirüs tedavisi olarak her hangi bir yöntem yoktur. Hastalık virüslerin vücuttan atılması ile kendi kendine iyileşir. Sadece yukarıda saydığımız durumlarda fazla su kaybı yaşayan kişilere damardan serum yolu ile sıvı takviyesi yapılır.

Bu virüslerden korunmak için sık sık ellerin yıkanması, kapalı alanların havalandırılması, gereksiz kişisel temaslardan kaçınılması gerekir. İçme suyu ya da havuz suyundan da bulaşabildiği için bu konularda da kişilerin dikkatli davranmasında fayda vardır.

Yazımızı beğendiyseniz Zeytinsütünün Faydaları konumuza da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap hobi videoları için Youtube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir