Ayak Kokusu Nedenleri ve Önlemek için Öneriler
Sağlık

Ayak Kokusu Nedenleri ve Önlemek için Öneriler

Ayak kokusu kadın erkek çoğu kişinin şikayetçi olduğu bir sorundur. Bu sorunu önlemek için farklı pek çok yöntem uygulanmaktadır. Yöntemlerin kalıcı ve etkili olması için ilk olarak ayak kokusunun nedenlerinin belirlenmesi gerekir. Ardından nedeni yok edecek yöntemler ile tedavi sağlanır. Bu yazımızda kapsamlı olarak ayak kokusu neden olur nasıl önlenir sorusunun cevabını vereceğiz.

Ayak Kokusu Nedenleri

Ayaklarda meydana gelen kötü kokunun farklı bir kaç nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden sadece bir tanesinin olması bile ayaklarda kötü kokuya neden olmaktadır. Genel olarak ayak kokusunun nedenleri şunlardır…

  • Ter ile birlikte ortaya çıkan bakteriler…
  • Ayak bölgesinde bulunan mantar…
  • Kullanılan bazı özel ilaçlar…
  • Hamilelik ya da ergenlik dönemlerinde değişen hormonlar…
  • Bazı özel hastalıklar…
  • Genetik faktörler…
  • Yanlış ayakkabı ve çorap seçimi…
  • Uzun süre ayakların kapalı kalması…

Yukarıdaki nedenlerden bazıları önlenebilirken bazılarını önlemek mümkün değildir. Önlemeyecek şekilde olan nedenler için ayak kokusunu bastıracak yöntemler uygulanmaktadır. Diğer nedenler içinse nedeni ortadan kaldıran yöntemler uygulanmaktadır.

Ayaktaki Koku Nasıl Önlenir

Ayakta kokunun yok edilmesi için ilk olarak nedenlerin belirlenmesi gerekir. Doğru şekilde nedenlerin belirlenmesinin ardından bu nedenleri ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır. Eğer kokusunun nedenlerini bilmiyorsanız aşağıdaki maddelere dikkat ederek kokuyu önleyebilirsiniz.

Çorap Seçimini Dikkat Edin

Ayakların rahat etmesi ve kokmaması için ter emen çoraplar kullanılması gerekir. Genel olarak naylon ya da sentetik çoraplar ayak kokusuna neden olmaktadır. Bunun nedeni bu tür çorapların nemi emme ve hava alma özelliklerinin olmamasıdır. Gün içinde hava alamayan ve terleyen ayaklarda çoğunlukla koku olmaktadır. Çoraplar konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise her gün değiştirilmeleridir. Eğer bütün gün ayaklarınız ayakkabı ve çorap içindeyse günde iki kere değiştirmeniz koku oluşumunu önleyecektir.

Ayakkabı Seçimine Dikkat Edin

Tıpkı çoraplar gibi ayakkabıların seçimi de koku oluşumunda etkilidir. Ayakkabı alırken naylon ya da sentetik ayakkabılar almayın. Mümkünse deri gibi malzemelerden üretilen hava geçirme özelliği olan ayakkabılar satın alın. Bu tür ayakkabılar nefes alan ayakkabı olarak nitelendirilmektedir. Hem ayakkabı için hem de ayakların hava almasına olanak tanıdıkları için koku oluşumunu büyük ölçüde engellemektedir.

Ayakkabıların düzenli olarak havalandırılması da önemlidir. Mümkünse aynı çift ayakkabının iki günden fazla giyilmemesi gerekir. İki gün kullandığınız ayakkabıları 24 saat açık havada havalandırdıktan sonra yeniden kullanabilirsiniz. Bu şekilde ayakkabıların içlerinde koku oluşumunu dolayısı ile de ayaklarda koku oluşumunu önleyebilirsiniz.

Ayakları Düzenli Olarak Kontrol Edin

Bazen biz farkında olmadan ayaklarımızda sorunlar meydana gelir. Küçük kabarcıklar, şişlik, sertlik ya da kızarıklık şeklinde olan bu sorunlar çoğu zaman koku da yapmaktadır. Ayaklarda oluşan nasır, mantar ya da siğil gibi sorunlar için dermotoloğa başvurarak bu sorunlardan ve kokuda kurtulabilirsiniz.

Ayakkabılarınıza Koku Önleyici Sprey Sıkın

Ayaklarda koku olmasa bile ayakkabılardaki koku bazen ayak kokusuna neden olmaktadır. Bunu önlemek için ayakkabılarınıza koku önleyici pudra ya da sprey sıkabilirsiniz. Uygulama için ilk olarak akşamları eve geldiğinizde ayakkabılarınızı balkon gibi bir yerde açık havada 2 saat bekletin. Sonrasında koku önleyici ürünü ayak parmak uçlarına doğru sıkın. Yarım saat sonra ayakkabılarınızı dolaba yerleştirebilirsiniz. Düzenli olarak bu uygulamayı yaptığınızda ayakkabılarınızda koku oluşmayacaktır. Uygulama için isterseniz sprey isterseniz de pudra kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki bilgilere ek olarak eğer ayaklarınız çok terliyorsa mutlaka bir uzmana bu konuda danışıp gerekli tedavileri olmanız gerekir.

Yazımızı beğendiyseniz Güzel Ayaklar için Ne Yapmalı yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap çalışmaları için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir