
Karnabaharın Faydaları Nelerdir
Kış sebzelerinden birisi olan karnabahar kokusundan dolayı her damak tadına uymamaktadır. Farklı çok sayıda tarifte kullanılan karnabahar çok faydalı bir sebzedir. Bu nedenle farklı tarifler denenerek özellikle çocuklara yedirilmesi gerekir. Bu yazımızda sizler için karnabaharın faydaları hakkında bilgiler vereceğiz. Sizlerde bu kış sebzesinin faydalarını merak ediyorsanız gelin birlikte yazımıza göz atalım…
Karnabaharın Faydaları
Kışın pazar ve manavlarda sıklıkla karşımıza çıkan karnabahar bir çok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Hem genel sağlık hem de sindirim sistemi sağlığı için olumlu etkileri vardır. Bu olumlu etkiler sebzenin pişirilmesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin haşlama olarak hazırlanan karnabahar kızartma olarak hazırlanandan daha fazla besleyici özelliğe sahiptir. Ancak genel olarak faydaları şu şekildedir…
- Kan şekerini dengelemeye yardımcı bir besindir. Şeker hastalığını önlemek ve hastalığın tedavisi süresinde öne çıkan besinlerden birisidir. İçeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde kan şekerini dengeler.
- Vitamin ve mineral deposu olduğundan pek çok hastalık için önleyici ve tedavi edici özelliği vardır.
- Karnabahar sebzesi çok sayıda kanser türünün önlenmesine yardımcıdır.
- K vitamini ve kalsiyum bakımından zengindir. Bu özelliğinden dolayı kemikleri güçlendirmek ve korumakta etkilidir. Çocuklar ve yaşlıların bunun için karnabahar tüketmesi gerekir.
- Yüksek lifli bir sebzedir. Bunun için kronik kabızlığa karşı etkilidir. Etkisini görmek için hastaların haftada 2 yada 3 kere karnabahar tüketmesi gerekir.
- Folik asit açısından zengin bir besindir. Bunun için hamilelik döneminde bolca sofralarda tüketilmesi gerekir.
- Bol lifli, düşük kalorili olmasından dolayı diyette kil vermeye yardımcı besinlerden birisidir. Uzun süre tokluk hissi verdiğinden diyet menülerinde sıkça yer verilir.
- Karnabaharın içeriğinde bulunan treonin ve kuersitrin maddeleri ülsere karşı koruyucu etki gösterir. Karnabahar tüketiminden sonra mide şişkinliği ve gaz şikayeti olan kişiler kimyon ile birlikte tüketerek bu etkileri azaltabilir.
- İçeriğinde A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir bolca bulunur. Bu maddeler zihnin dinlenmesi, stresin azalması ve sinir sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
- İçeriğindeki maddeler kalp ve damar sağlığını korumada önemlidir.
Karnabahar da diğer sebzeler gibi aşırı tüketildiğinde faydadan çok zarara neden olur. Karnabaharın zararları ortaya çıkmaması için haftada iki üç kereden fazla tüketilmemesi gerekir. Yazımızı beğendiyseniz ek olarak Karnabaharla Yapabileceğiniz Kolay Yemek Tarifleri yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap çalışmaları için de Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

