Dudak Yaraları için Doğal Çözümler

Dudak Yaraları için Doğal Çözümler

Dudak yaraları için doğal çözümler sık sık bu sorunlar ile karşılaşanlar için çok önemlidir. Dudakta uçuk yada ağız içindeki yaralar kişiden kişiye farklı etkiler gösterir. Kimi kişilerde bu yaralar çok fazla rahatsızlık vermezken kimilerinde günlük hayatı olumsuz etkiler. Yeme, içme ve konuşmada zorlanmaya neden olan büyük yaraların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu tür yaralar için doktor kontrolünde ilaç kullanımı gereklidir. Yaralar sürekli tekrar ediyorsa sebebi araştırılıp önlemek için tedaviler yapılmalıdır. Bunun dışında eğer ara ara ve küçük olarak yaralar çıkıyorsa doktora gitmeden evde doğal malzemeler ile yaraları iyileştirmek mümkündür.

Dudaktaki Yaraların Sebepleri Nelerdir

Dudak kenarında görülen yaralar farklı sebepler ile ortaya çıkmaktadır. Rahatsız edici bu yaraların önüne geçmek için ilk olarak nedeninin belirlenmesi gerekir. Genel olarak dudak yaralarının sebepleri şu şekildedir…

  • Başta V vitamini olmak üzere vitamin eksikliği
  • Dudak kenarında mantar ve uçuk çıkması
  • Ağız içinde oluşan aftlar
  • Dudakların sık sık yalanarak ıslatılması
  • Daha çok ağız yolu ile nefes alıp vermek
  • Bazı ilaçların ya etkisi
  • Stres
  • Az su içme ve buna bağlı olarak ortaya çıkan dehidrasyon
  • Folat eksikliği
  • Ruj, dudak kalemi, parlatıcı gibi kozmetik ürünlerin alerji yapması yada bu ürünlerin bozuk olması
  • Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi bazı mevsimsel hastalıklar
  • Cildin kuru olması yada farklı sebepler ile kurumaya başlaması
  • Çok soğuk hava

Yukarıdaki bir yada birden fazla sebep dudak yaralarına neden olabilir. Tedaviye başlamadan önce bu sebepleri araştırıp kaynağı bulmanız gerekir. Sonrasında sebepleri ortadan kaldırıp ilaçla tedaviye başlayabilirsiniz.

Dudak Yaraları için Doğal Çözümler

Dudak ve ağız kenarında oluşan yaraların tedavisi için evde de doğal çözümler uygulanır. Bu doğal çözümler, hastalık, soğuk hava, cilt kuruması gibi genelde dönemsel olan yaralar için idealdir. Sürekli tekrar eden ve büyük olan yaralar için doktor kontrolünde ilaç kullanmak gerekir.

Aloe Vera

Güzel bir nemlendirici olan aloe vera dudak yaraları için de tedavici edicidir. Aloe vera ile dudak yaralarını tedavi için bitkinin yaprağını kesin. İçinden jelini çıkarıp bir kap içine alın. Kabı buzdolabına yerleştirip en az yarım saat bekletin. Soğuyan jeli parmak uçlarınız ile hafif ovarak yara üzerine sürün. 15 dakika kadar yara üzerinde jelin kalmasını sağlayın. Sonrasında soğuk su ile yıkayıp durulayın. Bu uygulamayı yaranın iyileşmesine göre günde 2 yada 3 kere yapabilirsiniz. Yara tamamen iyileştikten sonra uygulamayı bırakabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Cilt kuruluğuna dengelemede önemli rol oynayan Hindistan cevizi yağı, dudak yaraları için de oldukça etkilidir. Uygulama için biraz Hindistan cevizi yağını temiz bir kap içine alın. Üzerine aynı miktarda taze limon suyu sıkın. İki malzemeyi homojen kıvam alana kadar karıştırın. Karışımı dudak yarası üzerine uygulayın. 15 dakika bekletip durulayın. Bu uygulamayı günde 2 kere yapabilirsiniz. Dudağınızda açık yara varsa limon suyu yakabilir. Bunun için aynı uygulamayı sadece Hindistan cevizi yağı ile de yapabilirsiniz.

Bal

Nemlendirici özelliği yüksek olan bal aynı zamanda aktibakteriyel özelliğe sahiptir. Yaraya sebep olan zararlı bakterileri ortadan kaldırmak için önemli bir maddedir. Balı dudak çevresindeki yaranın üzerine parmak uçlarınız yada temiz bir kulak çubuğu ile sürün. Balı en az 10 dakika bölgede tutun. Sonrasında bol su ile durulayıp temizleyebilirsiniz. Bal uygulamasını yara iyileşene kadar uygulayabilirsiniz. Uygulama aynı zamanda ağrıyı da alacağından günde kaç defa uygulayacağınıza kendiniz karar verebilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı dudak yarasının iyileşmesinde etkilidir. Uygulama yapmadan önce çay ağacı yağını inceltmek gerekir. Yarım tatlı kaşığı su ile yarım tatlı kaşığı çay ağacı yağını bir kap içinde karıştırın. Hazır olan karışımın dudak üzerindeki yaraya sürün. Sürme işlemi için temiz bir pamuk yada kulak çubuğu kullanabilirsiniz. Günde 3 kere bu uygulamayı yapıp dudak yaralarını tedavi edebilirsiniz.

Yoğurt

Hemen hemen her evde her zaman bulunan yoğurt da dudak yaralarını iyileştirmekte faydalıdır. Yoğurdun içeriğindeki maddeler zararlı bakterilerin çoğalmasını önler. Aynı zamanda cildi nemlendirir. Bu özelliğinden dolayı günde 2-3 kere uygulayarak yaraları iyileştirebilirsiniz. Yoğurdu özellikle gece yatmadan önce uyguladığınızda tüm gece boyunca dudağın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

Vazelin

Cilt problemleri ve yaralar için etkili malzemelerden birisi de vazelindir. Nemlendirici özelliği yüksek olan vazelini tek başına yara üzerine uygulayabilirsiniz. Yada çay ağacı yağı ile vazelini karıştırıp uygulama yapabilirsiniz. Bunun için 4-5 damla çay ağacı yağı ile 1 yemek kaşığı vazelini temiz bir kaba alın. Pürüzsüz kıvam alana kadar malzemeleri karıştırın. Sonrasında yaranın üzerine sürün. Yarım saat beklettikten sonra yara üzerini su ile durulayabilirsiniz.

Yukarıdaki doğal malzemeler ile dudak yaralarını iyileştirmek mümkün. Yöntemlerin işe yaraması için en az 7 yada 10 gün uygulanması gerekir. Daha kısa sürede etkili bir iyileştirme beklemek mümkün değildir. Bu yöntemlerden sadece bir tanesini uygulamanız yeterlidir. Aynı anda birden fazla doğal yöntem uygulamak etkili olmayacaktır.

Yazımızı beğendiyseniz ek olarak Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca Youtube kanalımızdan da kendin yap çalışmalarına göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir