
Bebeklerde Alerji Yapan Besinler
Bebeklerin bünyesi alerjik reaksiyonlara karşı daha elverişlidir. Giyilen kıyafetlerden bulunulan ortama, tüketilen içeceklerden besinlere kadar çok sayıda alerji yapacak durum ortaya çıkar. Bu yazımızda bebeklerde alerji yapan besinler nelerdir sorusundan yola çıkarak bebekler için dikkat edilmesi gereken besinlerden bahsedeceğiz.
Makale İçeriğinde Neler Var
Bebeklerde Alerji Yapan Besinler
Zararsız bir besin maddesini vücudun zararlı olarak algılaması ve reaksiyon göstermesi besin alerjisi anlamına gelir. Besin alerjisi doğuştan gelebildiği gibi bebeklik, çocukluk döneminde de ortaya çıkar. Besinlerin tüketilmesinden bir süre sonra ortaya çıkan belirtiler neticesinde bebeklerin hangi besinlere karşı alerjisi olduğu tespit edilir.
Besin Alerjisi Belirtileri
Her hangi bir besine karşı alerjik durum meydana geldiğinde aşağıdaki belirtilerden biri ya da bir kaçı ile karşılaşılabilir.
- Kusma
- Bulantı
- Kramp tarzında karın ağrıları
- Ürtiker
- Egzama
- Baş ağrıları
- İshal
- Astım
- Öksürük, hırıltılı solunum
- Tekrarlayan orta kulak sorunları
- Nezle (burun kaşıntısı, aksırık, geniz akıntısı)
Besin Alerjisi Yapan Gıdalar
Yumurta: Çocuk ve bebekler için en faydalı besinler arasında yer alan yumurta, aynı zamanda alerjik reaksiyona da en fazla meyil veren besindir. Yumurtanın bütününe karşı alerji olabileceği gibi sadece beyazına ya da sadece sarısına karşı da alerji olur. Yumurtanın sarısına oranla beyazına karşı alerji daha fazladır.
İnek sütü: Çocukluk döneminde en sık görülen besin alerjilerinden birisi de inek sütü alerjisidir. İnek sütü alerjisi bulunan çocukların diyetlerinde ayrıca süt ürünleri de olur. Bu süt ürünleri olan krema, peynir, yoğurda diyette yer verilip verilmeyeceğine doktorların karar vermesi gerekir.
Etler: Kuzu eti alerjik özelliği daha az olan bir et türüdür. Tavuk eti ve sığır eti ise daha fazla alerjiye neden olur. Yumurtaya karşı alerjisi olan bebeklerde tavuk eti, süte karşı alerjisi olan bebeklerde ise kırmızı ete karşı alerji olur.
Kuru baklagiller: Bezelye, fasulye, yer fıstığı özellikle alerjiye neden olan besinlerdir. Baklagiller içinde yer alan soya fasulyesi de çocuklarda alerjiye neden olur.
Hardal: Alerjen özelliği yüksektir. Çocuklarda ürtiker ya da astıma neden olur.
Baharat ve çeşniler: Dereotu, anason, kimyon, zencefil, kereviz tohumu, tarçın, karanfil, kişniş, hindistancevizi, hardal, karabiber, kırmızıbiber, nane, haşhaş tohumu, ada çayı, kekik ve vanilya alerjiye neden olur.
Tahıllar: Mısır buğdaya kıyasla daha az alerjen özelliğe sahip. Buğday ise her diyette önemli bir yere sahip olduğundan dolayı, diyetten çıkarılması oldukça zordur.
Çikolata: Özellikle çocuklarda sık tüketiminden dolayı alerjik burun akıntısı, deride kızarma kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülür.
Yazımızı beğendiyseniz Bebeklerde İsilik yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap çalışmaları için de Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

