Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır

Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır

Hiç bir katkı maddesi olmadan, en doğalından yoğurt yapmak istiyor ancak cesaret edemiyorsanız korkmayın… Sadece bir kaç önemli noktaya dikkat ederek artık siz de evde kendi yoğurdunuzu kendiniz hazırlayabilirsiniz. Özellikle küçük çocuğu olan anneler için çok önemli olan sağlıklı ve doğal ev yoğurdu nasıl yapılır tüm detayları ile ele aldık. Sözü daha fazla uzatmadan sizler için yaptığımız araştırmanın sonuçlarını aktarmak istiyoruz.

Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır?

Evde yoğurt yapmak bayanların gözlerinde büyüttükleri kadar zor değildir. Ev yoğurdu yapımı için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları göz önünde bulundurarak harika tada sahip yoğurtlar hazırlayabilirsiniz. Bu önemli noktalardan bazıları şunlardır…

  • Evde yoğurt mayalamak için mutlaka günlük süt yada yeni taze sıkılan tamamen doğal süt kullanmalısınız. Pastörize sütler ile ev yoğurdu yapmak mümkün değildir.
  • Yoğurt için süt kadar maya yapılacak yoğurt da önemlidir. Çoğu zaman yapılan ev yoğurtlarının sulu ve yumuşak olmasından şikayet ediliyor. Bunun nedeni maya olan yoğurdun da sulu olmasıdır. Sert ve tam tadında bir ev yoğurdu için maya olarak da sert bir yoğurt kullanılması gerekir.
  • Yoğurt mayalamak için satın aldığınız süt çiğ olmalı. Evde kendiniz kaynatıp mayalanma ısısına geldiğinde kullanmalısınız.
  • Sütü mayalamak için 42-45 derece ısıya düşmesini bekleyin. Eğer termometreniz yoksa sütün içine serçe parmağınızı batırdığınızda yaklamayacak ısıya gelmesini bekleyin. Bu ısı yaklaşık yaklaşık 42-45 dereceye denk gelecektir.
  • Sütü mayaladıktan sonra mayanın tutması için sıcak bir ortamda bekletin. Eğer sütü kış aylarında serin bir ortamda mayalandıracaksanız, fırından yararlanabilirsiniz. Bunun için fırınınızı 15-20 kadar 40 derecede ısıtın. Daha sonra fırını kapatıp mayalama yaptığınız kapları fırının en alt gözüne koyun. Kapağı kapalı olarak mayalandırabilirsiniz.
  • Mayaladığınız yoğurtların daha uzun süre ekşimeden kalması için büyük kaplar yerine küçük mümkünse eğer cam kavanozlarda saklamanızı öneririz. Mayalamak için emaye ya da demir döküm tencere kullanılması yoğurdun daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.
  • Ev yapımı yoğurdu mayaladıktan sonra hazır yoğurtlar gibi buzdolabında saklamak gerekir. Dışarıda serin bir yerde bekletilse bile yoğurtlar buzdolabındakinden daha önce ekşiyecektir.

Yukarıda verdiğimiz bu püf noktalarına dikkat ederek ilk denemenizde bile harika bir ev yoğurdu hazırlayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan sonra, ev yapımı yoğurt tarifine geçebiliriz.

Evde Yoğurt Tarifi

Sağlıklı ve doğal beslenmeyi sevenler için en evde yapılan yoğurdun yeri ayrıdır. Yemeklerin yanında, meze olarak ya da tek başına bile tüketilebilen ev yapımı yoğurdu mayalamak son derece basittir. Bu yazımızda sizler için evde yoğurt yapımını ele aldık. Hem sağlıklı, hem de tam tadında bir ev yoğurdu yapmak için ev yapımı yoğurt tarifi ve malzemelerine gelin birlikte göz atalım…

Ev Yapımı Yoğurt Malzemeleri

  • 500 ml yani yarım litre günlük ya da organik süt
  • 1 tatlı kaşığı kadar oda ısısında kaliteli yoğurt

Evde Yoğurt Yapımı

Ev yoğurdu için ilk olarak çiğ sütü kaynatarak pişirin. Uygun büyüklükte bir çelik tencere içine sütü alıp orta dereceli ateşte kaynamaya bırakın. Sütün üzeri köpüklenmeye başlayınca tahta bir kaşık ile havalandırıp taşmasını engelleyin. Kaynama noktasına gelen sütün altını kısıp bu şekilde 10-15 dakika daha kaynamasını sağlayın. Yoğurdu mayalayacağınız kalıbın içine sütü boşaltın. Bu şekilde ılımaya bırakın. Sütün ısısını ayarlamak için ara ara serçe parmağınız ile kontrol edin. Serçe parmağınızın ucunu süt içine koyup 10’a kadar saydığınızda parmağınız yanmıyorsa sütü mayalayabilirsiniz.

Mayalama yapmak için kullanacağız yoğurdu küçük bir kasede 2 kaşık kadar ılıyan süt ile karıştırın. Hazırlanan maya karışımı sütün içine döküp tahta bir kaşık ile karıştırın. Sütün buharlaşmadan hava alması için mayalama yaptığınız kalıbın üzerini tülbent ile örtün. Kalıbın her yerini kalın, temiz bir bez ile sarıp sıcak kalmasını sağlayın. Bu şekilde ortalama 6 saat kadar bekletin. Daha sonra kabı fazla sarsmadan buzdolabına koyun. 1 gece buzdolabında dinlendirdikten sonra ev yapımı yoğurdu sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Verdiğimiz bu ev yoğurdu tarifi ile sevdikleriniz için tamamen sağlıklı yoğurtlar hazırlayabilirsiniz. Süt miktarını sadece yarım litre olarak verdik. Siz daha fazla hazırlamak isterseniz her yarım litre süt için bir tatlı kaşığı yoğurt kullanabilirsiniz. Büyük kaplarda hazırladığınız yoğurtları ekşimeden saklamak için küçük kaplara paylaştırabilirsiniz.

Yazımızı beğendiyseniz Ev Yapımı Nutella tarifimize de göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap çalışmaları için de Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir