Baklava Nasıl Yapılır?

Baklava Nasıl Yapılır

Baklava nasıl yapılır, sorusunun cevabı hem ilk defa baklava yapacaklar hem de daha önce yapmış olanların merak ettiği bir cevaptır. Ülkemizde çokça sevilen bir tatlı türü olan baklavanın kendi arasında da farklı türleri vardır. Bu yazımızda sizler için klasik ev baklavasının yapımı ile ilgili genel bilgiler verdik. Sizler de bu bilgilerden faydalanarak daha lezzetli ve çıtır baklavalar hazırlayabilirsiniz.

Baklava Nasıl Yapılır

Baklava, farklı pek çok türü bulunan şerbeti tatlılardan birisidir. Bayramlarda ve özel günlerde sıklıkla sofralarda yer alan bu tatlı, hemen hemen her pastanede satılmaktadır. Pastanelerin yanı sıra özel baklavacı dükkanları da bulunmaktadır. Bunların dışında evde baklava hazırlamak da mümkündür. Tıpkı pastanelerdeki gibi lezzetli baklava hazırlamak için bazı ipuçlarına dikkat etmek gereklidir.

Hazırlık Aşaması

Evde baklava hazırlarken ilk aşama hazırlık aşamasıdır. Bu aşamada, tatlı için kullanılacak malzemeleri hazırlamak gerekir. Baklavayı isterseniz kendiniz yufkasını açarak, isterseniz de hazır yufka kullanarak yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, yufkaların kurumamasıdır. Özellikle hazır olarak kullanacağınız baklavalık yufkaların kurumamasına özen gösterin. Baklavanın kat sayısına göre yufkaları ilk baştan ayarlayın. Bu yufkalar ile doğru orantılı şekilde iç harcı da hazır etmeyi unutmayın.

Pişirme Sıcaklığı ve Süresi

Önemli olan bir diğer nokta da baklavanın pişme süresi ve derecesidir. Tatlıyı mutlaka önceden ısınan fırına verin. Genel olarak 160 derece ile 180 derece arasında düşük bir ısıda tatlıyı pişirmeye özen gösterin. Aksi halde tatlının altı ve üzeri kızarıp içi hamur olarak kalır.

Baklavanı pişme süresi fırına göre değişiklik gösterir. Genelde 40 ila 50 dakika arasında tatlının pişmesi beklenmektedir.

Tatlının her yerinin eşit pişmesi için fırının orta rafına yerleştirin. Ara ara baklavanın üzerini kontrol edip fazla pişmesini önleyin. Üzeri fazla pişip altı az pişen tatlınızın üzerinin yanmaması için folyo ile kapatabilirsiniz.

Şerbetin Hazırlanması

Tatlının şerbetinin hazırlanması ve hamura uygulanması da çok önemlidir. Şerbeti baklava pişerken hazırlayabilirsiniz. Genel olarak baklava şerbeti şeker, su ve bir parça limon ile hazırlanmaktadır. Baklava piştikten sonra şerbetinin sıcakken üzerine dökülmesi gerekir. İyi pişmiş bir tatlıda hamurlaşma olmayacaktır.

Ev baklavası yapımı için yukarıda saydığımız ipuçlarına dikkat etmeniz gerekir. Bunların dışında elinizle bulunan malzeme listesine de sadık kalmanızı öneririz. Daha fazla yada daha baklava hazırlamak için hem şerbetin hem tatlının malzemelerini aynı ölçülerde arttırıp azaltabilirsiniz.

Yazımızı beğendiyseniz benzer yazılar için Yemek ve Tatlı Tarifleri kategorimize göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir