Lahana Turşusu Nasıl Yapılır

Lahana turşusu nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Turşu sulu yemeklerin yanına yakışan bir lezzettir. İştah açıcı özelliği nedeni ile sofralarımızda sıkça bulunur. Turşu karışık olarak yapılabileceği gibi tek çeşit sebze ile de yapılabilir. Turşu çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerden birisi lahana turşusudur. Yapımında beyaz lahana bulunan bu turşuyu evde ilk kez yapacaksanız yazımızda paylaşacağımız pratik bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Sevilen sebze çeşitlerinden birisi olan lahananın sulu yemeği ve sarmasının yanı sıra turşusu da yapılmaktadır. Dışarıdan hazır turşu almak yerine evde kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. Doğru malzemeleri uygun oranda kullandığınızda çeşit çeşit çok lezzetli turşular yapmanız mümkün. Evde lahana turşusu yapmak isterseniz aşağıda paylaşacağımız, lahana turşusu tarifi ve malzeme listesi bu konuda işinize yarayabilir.

Gerekli Malzemeler

  • 2,5 kilo beyaz lahana
  • 4 tane havuç
  • 10 diş sarımsak
  • 1 tane defne yaprağı
  • 1 demet maydanoz
  • 2,5 su bardağı üzüm sirkesi
  • 2,5 su bardağı içme suyu
  • 5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 8 tane nohut

Lahana Turşusu Yapılışı

İşe ilk olarak lahanayı turşuluk olarak hazırlamakla başlayın. Bunun için önce lahananın dış yapraklarını ayıklayın ve lahananın ortasındaki sert kısmı bıçak yardımı ile çıkarın. Sonrasında beyaz lahananın yapraklarını istediğiniz büyüklükte doğrayın. Turşunun çabuk olmasını isterseniz lahana yapraklarını çok büyük kesmemeye dikkat etmelisiniz. Doğradığınız lahana yapraklarını bol su ile yıkadıktan sonra suyunu süzmesi için süzgeçte beklemeye alın. Siz de bu sırada havuçları bol su ile yıkayın, kabuklarını soyduktan sonra halka şeklinde doğrayın. Sarımsakların da kabuklarını soyun ve bıçak ile ince bir şekilde doğrayın. Diğer yeşillikleri de güzelce yıkadıktan sonra beyaz lahana turşusu yapımına geçebilirsiniz.

Turşuyu kuracağınız kavanozun temiz olması gerekmektedir. Bu nedenle kavanozu önden güzelce yıkamayı unutmayın. İlk olarak kavanozun dibine nohutları koyun. Derin bir kabın içine doğradığınız lahanaları, sarımsak, sirke ve tuzu alarak bunları 5 dakika kadar ovalayın. Daha sonra bunları kavanoza boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Aralara maydanoz saplarını ve defne yaprağını da koyarak turşu kavanozunu doldurun. Diğer kabın içinde kalan sirkeli karışıma içme suyu ilave ederek kavanozu bununla doldurun.

Kavanozu tamamen doldurduktan sonra kapağını sıkı bir şekilde kapatın. Kavanozu güneş görmeyen, oda ısısında bir yerde bekletin. Ortalama 10 gün içinde beyaz lahana turşusu kullanıma hazır hale gelecektir. Turşu kavanozunun ağzını açtıktan sonra bozulmaması için bunu buzdolabında muhafaza etmeniz gerekmektedir. Evde lahana turşusu yapılışı hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaştık. Siz de sevdikleriniz için sağlıklı ve lezzetli bir turşu hazırlamak isterseniz yukarıda verdiğimiz kolay turşu tarifini uygulayabilirsiniz. Evde karışık turşu hazırlamak isterseniz daha önceden paylaştığımız, karışık turşu nasıl yapılır yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir