Bayat Ekmek Nasıl Değerlendirilir

Bayat ekmek nasıl değerlendirilir? sorusunun cevabını öğrenerek evdeki ekmek israfına son verebilirsiniz. Zaman zaman hepimizin mutfağında bayat ekmek olmaktadır. Bunları çöpe atmak yerine değerlendirmek gerekir. Bayat ekmek ile yapılan pratik tarifler bu konuda çok işinize yarayabilir. Tüketemediğiniz ekmekleri ertesi gün sabah kahvaltısı için lezzetli bir kahvaltılığa dönüştürebilirsiniz. İsterseniz bayat ekmek ile çorbanın yanına sade ya da baharatlı kıtır ekmek hazırlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra köfte yapımı ve tavuk yemekleri için kullanabileceğiniz ev yapımı galeta unu da hazırlayabilirsiniz. Aşağıda vereceğimiz tariflerden istediğinizi uygulayarak evdeki bayat ekmekleri değerlendirebilirsiniz.

Bayat Ekmek Nasıl Değerlendirilir?

Mutfağınızda bayat ekmek bulunuyorsa bunları israf etmemek için, bayat ekmekle ne yapılır? diye düşünebilirsiniz. Elinizdeki bayat ekmek miktarına göre bunları farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz. Mutfakta birkaç dilim bayat ekmek varsa bunları yumurta ile hazırlayacağınız sosa bulayarak kahvaltı için lezzetli yumurtalı ekmek dilimleri yapabilirsiniz. Köfte yaparken bayat ekmek lazım olduğu için ekmekleri küçük bir işlemden geçirerek ev yapımı galeta unu yapabilirsiniz. Çorbanın yanında sade ya da baharatlı kruton yemek isterseniz bunun için de evdeki bayat ekmekleri kullanabilirsiniz.

Bayat Ekmekten Kahvaltılık Yumurtalı Ekmek Yapımı

Sevdiklerinize pratik bir kahvaltılık hazırlamak isterseniz evdeki bayat ekmeleri kullanarak yumurtalı ekmek yapabilirsiniz.

Yumurtalı Ekmek
Yumurtalı Ekmek

Gerekli Malzemeler

  • 8 dilim bayat ekmek
  • 2 tane yumurta
  • Tuz
  • Sıvı yağ ( ekmek dilimlerini kızartmak için )

Yumurtalı Ekmek Yapımı

Bir kasenin içine yumurtaları kırın ve içine tuz ilave ederek güzelce çırpın. Derin bir tavaya sıvı yağı alın ve yağ kızdıktan sonra ekmek dilimlerini yumurtaya bulayarak kızgın yağın içinde kızartın. Yumurtalı ekmeği sıcak ya da soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Yumurtalı ekmeği farlı malzemeler ile yapmak isterseniz daha önceden paylaştığımız, yumurtalı ekmek nasıl yapılır yazımızda farklı yumurtalı ekmek tarifleri bulabilirsiniz.

Bayat Ekmekten Kruton Yapımı

Bir kase çorbanın yanında kruton güzel gider derseniz bayat ekmekleri kruton yapımında kullanabilirsiniz.

Kruton
Kruton

Gerekli Malzemeler

  • 4 dilim bayat ekmek
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Fesleğen

Kruton Yapımı

Baharatlı kruton yapmak için ilk olarak ekmekleri güzelce dilimleyin. Daha sonra bunları kesme tahtasına alın ve bıçak ile iri küpler halinde doğrayın. Ekmekleri bu şekilde hazırladıktan sonra sıra geldi baharatları hazırlamaya. Sarımsakların kabuklarını soyun ve bunları güzelce ezin. Derin bir kasenin içine sıvı yağ, ezilmiş sarımsak ve diğer baharatları alın. Bunları elinizle güzelce karıştırarak baharatları ekmeklere yedirin. Fırın tepsisine pişirme kağıdını serin. Baharatla karıştırdığınız ekmek parçalarını bunun üzerine alın ve güzelce yaydırın. Ekmekleri önceden ısıtılmış 200 derece fırında bunlar kızarıp kuruyana kadar pişirin. Afiyet olsun. Krutonu baharatsız olarak yapmak isterseniz ekmekleri sadece yağ ile harmanlayarak kızartabilirsiniz.

Bayat Ekmekten Galeta Unu Yapımı

Mutfakta elimin altında galeta unu bulunsun derseniz bayat ekmelerle kolay bir şekilde galeta unu yapabilirsiniz.

Galeta Unu
Galeta Unu

Gerekli Malzemeler

  • Bayat ekmek ya da pide

Galeta Unu Yapımı

Ekmekleri bıçak ile küp küp doğrayın ve bunları fırın tepsisine sıralayarak 170 derece fırında 15 dakika kadar kuruyana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız kuru ekmekleri bir süre soğuması için beklettikten sonra mutfak robotunda çekin. Son olarak tel süzgeçten geçirerek un haline gelmesini sağlayın. Tüm bu aşamalardan sonra ev yapımı galeta unu kullanıma hazırdır.

Bu yazımızda elinde bayat ekmek bulunanlara bunları değerlendirebilecekleri pratik yöntemler sunduk. Tabi ki en iyisi ihtiyacınız kadar ekmek alarak bunu gününde tüketmek. Yine de arada bayat ekmek olursa bunları da ister kahvaltılık yumurtalı ekmek, ister kruton ya da galeta unu yaparak değerlendirebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir