Sulu Boya Lekesi Nasıl Çıkar

Sulu Boya Lekesi Nasıl Çıkar

Sulu boya lekesi nasıl çıkar, özellikle küçük çocukları olan ailelerin çok merak ettiği sorulardan birisidir. İnatçı lekeler arasında da yer alan bu sorunun çözümü için farklı malzemeler kullanılmaktadır. Yazımızın devamında halıdan, giysiden ve koltuklardan sulu boya lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Sulu Boya Lekesi Nasıl Çıkar

Çocukların hayal gücünü genişletmek ve el becerilerini ilerletmek için sulu boya çalışmaları yapılabilir. Hem okul öncesi dönemde hem de okul döneminde en çok tercih edilen boyalardan birisi sulu boyalardır. Su ile birlikte kullanılan bu boyalar dikkat edilmediğinde çok kolay şekilde lekeye sebep olmaktadır. Evin duvarlarında, halılarda yada kıyafetlerin üzerlerinde oluşan bu lekeleri çıkarmak için özel leke çıkarıcılar vardır. Ancak kimyasal içerikli olan bu ürünler bazı kumaşlara zarar vermektedir. Kumaşların yada eşyaların zarar görmemesi için doğal malzemeler ile leke çıkarma yöntemleri uygulanmaktadır. Lekenin oluştuğu yüzeye göre değişen bu yöntemler ve uygulamalara gelin birlikte göz atalım…

Koltuktan Sulu Boya Lekesi Çıkarma

Koltukların üzerinde meydana gelen sulu boya lekelerini çıkarmak için sabun kullanabilirsiniz. Uygulama için ilk olarak lekenin üzerine temiz bir bez yada peçete koyarak boyanın ıslaklığını koltuk üzerinden alın. Leke üzerindeki nem hafifleyince bir kovanın içine soğuk su alın. Evde kullandığınız beyaz sabun yada Arap sabunundan bu suyun içine ekleyip karıştırın. Sabunlu suyu temiz ve yumuşak bir bez ile leke üzerine sürün. Lekeyi hafif hafif ovarak koltuğu silin. Leke tamamen koltuğun üzerinden çıktıktan sonra yeniden temiz sabunlu su hazırlayın. Başka bir bez ile koltuğun tamamını silerek işlemi tamamlayın.

Halıdan Sulu Boya Lekesi Çıkarma

Şüphesiz ki evlerde en fazla sulu boya lekesi olan bölgelerden birisi halılardır. Bir anlık dalgınlık ile yetişkinlerin bile oluşturduğu bu lekelere anında müdahale etmek önemlidir. Leke oluştuktan hemen sonra kuru bir bez yada peçete ile üzerindeki fazla sulu boyanın alınması gerekir. Leke halı içerisine daha fazla işlemeden sadece su ile nemlendirilmiş bir bezle ovalayarak silin. Halıdan lekeyi tamamen çıkardıktan sonra kalan yerleri de ıslak bez ile silip işlemi tamamlayın.

Halı üzerindeki lekeye hemen müdahale edemezseniz kuru lekeler için uygulama yapmalısınız. Uygulama için bir miktar suyun içine biraz karbonat ekleyip karıştırın. Karışım ile leke üzerini silin. Leke çıktıktan sonra sadece su ile halıyı silebilirsiniz.

Giysiden Sulu Boya Lekesini Çıkarma

Giysilerin üzerinde oluşan sulu boya lekelerini çıkarmak için sirke yada limon suyu kullanabilirsiniz. Kıyafet beyaz renkli ise bir kova suyun içine bir miktar limon suyu ekleyip karıştırın. Limonlu suyun içine kıyafeti bastırın. Özellikle lekenin su içinde olmasına özen gösterin. Yaklaşık yarım saat kıyafeti bu suyun içinde bekletin. Kova içindeki sudan leke üzerine dökerek ovalayarak leke çıkarma işlemine devam edin. Leke tamamen çıktıktan sonra kıyafeti çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Sulu boya lekesi olan kıyafet renkli ise sirkeden yardım alabilirsiniz. Uygulama için bir miktar suyu sirke ile karıştırın. Sirkeli suyu ocak üzerinde kaynatın. Kaynayan suyu leke üzerine uygulayarak lekeyi silin. Tamamen çıkınca kıyafeti çamaşır makinesinde yıkayıp temizleme işlemini bitirebilirsiniz.

Sulu boya lekesi çıkarma yöntemleri hakkında detaylar bu şekildedir. Lekenin kolay çıkması için hemen müdahale edilmesinde fayda vardır. Aksi halde çok uğraştırıcı bir leke haline gelebilir. Kurumuş sulu boya lekelerini yok etmek için ilk olarak lekenin üzerine temiz bir nemli bir yerleştirin. Yarım saat kadar leke üzerinde bekletip lekenin nemli hale gelmesini sağlayın. Ardından leke çıkarma yöntemlerinden uygun olanını uygulayarak lekeden kurtulabilirsiniz.

Yazımızı beğendiyseniz ek olarak Keçeli Kalem Lekesi Nasıl Çıkar yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca kendin yap hobi videoları izlemek için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir