Asma Yaprağı Salamurası Nasıl Yapılır?

Asma Yaprağı Salamurası Nasıl Yapılır

Asma yaprağı salamurası nasıl yapılır? sorusunun cevabını öğrendikten sonra yazdan hazırlayacağınız salamura yapraklarla kışın da lezzetli sarmalar yapabilirsiniz. Organik gıdaları uzun süre muhafaza etmek için uygulanan bazı yöntemler mevcuttur. Bunlardan en çok uygulananı güneşte ya da fırında kurutma, salça, sos, turşu, reçel ve salamuradır. Yaprak sarması seviyorsanız mevsiminde taze olarak alacağınız asma yapraklarını salamura yaparak kışın afiyetle tüketebilirsiniz. Daha önceden asma yaprağı salamurası yapmadıysanız bu yazımızda vereceğimiz bilgiler çok işinize yarayacaktır.

Asma Yaprağı Salamurası Nasıl Yapılır?

Salamura, gıdaların kullanılacağı zamana kadar güvenli bir şekilde saklanması için tuzlu su içinde bekletilmesidir. Tuzlu su içinde bekletmek derken tabi ki salamura yapmanın da bazı püf noktaları vardır. Asma yaprağı salamurası yapmak için vereceğimiz pratik bilgileri uygularsanız yaprakları bozulmadan muhafaza edebilir ve kışın organik yaprakla lezzetli sarmalar yapabilirsiniz. Asma yaprağı salamurası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; taze asma yaprağı, su, cam kavanoz, kaya tuzu ve limon tuzudur. Salamurayı uygun koşullarda yaparsanız yaklaşık 2 yıl bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.

Yaprak Salamurası Yapmanın Püf Noktaları

  • Salamura yapmak için kullanacağınız yapraklar taze ve çürüksüz olmalıdır.
  • Salamura öncesinde yaprakları toz ve ilaç kalıntılarından arındırmak için yıkamalı ve daha sonra güzelce kurutmalısınız.
  • Yaprakları hava almayacak şekilde ağzı sıkıca kapanan kaplarda muhafaza etmeniz gerekiyor. Bu konuda çoğunluğun tercihi pet şişe ya da plastik kaplar olsa da en ideali cam kavanozlardır. Cam daha sağlıklı bir ürün olduğu için salamura yapımı için de idealdir.
  • Salamura yapmak için kullandığınız cam kavanozlar ve bunların kapakları temiz olmalıdır.
  • Salamura yapmak için turşu tuzu, deniz tuzu ya da kaya tuzu kullanılmaktadır.
  • Yaprakların bozulmaması için kullanılacağı zamana kadar tuzlu su içinde bekletilmesi gerekiyor. Salamura yaparken yaprakların suyun üzerine çıkmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun için yaprakları kavanoza bastıktan sonra üzerine küçük bir ağırlık koymanızda fayda var.
  • Kavanozun kapağını kapatmadan önce en üste 1 kaşık limon tuzu koyarsanız yaprakların rengi sapsarı olur ve kolay kolay erimezler.
  • Asma yapraklarını bastığınız kavanozu güneş görmeyen serin bir yere kaldırın.
  • Arada bir salamura kavanozunu kontrol edin ve suyu azalmışsa tuzlu su takviyesi yapın.

Yaprak Salamurası Nasıl Yapılır?

İlk olarak ihtiyacınız kadar yaprak alın ve bunları güzelce yıkayarak suyunu süzmesi için süzgeçte bekletin. Bir tencerede su kaynatın ve bunu içine 1-2 yemek kaşığı kaya tuzu atın. Yaprakları tek tek bu suya sokup çıkarın ve bir tepsiye alarak soğumaları için bekletin. Soğuyan asma yapraklarını 10 ya da 15’lik demetler halinde üst üste koyun.

Kavanoza koyduğunuz her yaprak demetinin üzerine 1 yemek kaşığı kaya tuzu koyun. Bu şekilde kavanozu yapraklarla doldurun. Önceden kaynatıp soğuttuğunuz suyu yavaş bir şekilde kavanoza boşaltın. En üste 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun ve yaprakların suyun içinde kalması için bir ağırlık koyduktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatın.

Asma yapraklarını anlattığımız şekilde tuzlu suya bastığınız zaman bir hafta içinde salamura asma yaprağı kullanıma hazır olacaktır. Bu yazımızda sizlerle yaprak salamurası nasıl yapılır? sorusunun cevabını paylaştık.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir